Τρεις γαλαξίες συγκρούονται με θεατή το Hubble

Στην ατελείωτη λίστα των ανακαλύψεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, του πρώτου που έστειλε έξω από τη Γη η ανθρωπότητα, προστίθεται μια ακόμη. Πρόκειται για τρεις γαλαξίες στον αστερισμό του Βοώτη που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης η οποία θα καταλήξει σε μια συγχώνευση τους με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου γιγάντιου γαλαξία.

Οι συγκρούσεις γαλαξιών είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα στο Σύμπαν και αποτελεί διεργασία ανανέωσης του αφού κατά την εξέλιξη και ολοκλήρωση του φαινομένου γεννιούνται πολλά νέα άστρα και νέοι γαλαξίες.

Το γαλαξιακό τρίο έχει λάβει την κωδική ονομασία SDSSCGB 10189 με τους τρεις γαλαξίες να έχουν πλησιάσει ο ένας τον άλλο σε απόσταση 50 χιλιάδων ετών φωτός που θεωρητικά μοιάζει μακρινή αλλά στην προκειμένη περίπτωση και διεργασία είναι πολύ κοντινή και οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους γαλαξίες αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν τις εικόνες και τα δεδομένα του Hubble κάνουν λόγο για ένα σπάνιο είδος γαλαξιακής σύγκρουσης επειδή όπως διαπίστωσαν οι τρεις γαλαξίες βρίσκονται σε διαδικασία γέννησης νέων άστρων ενώ συνήθως οι γαλαξίες που συγκρούονται ή τουλάχιστον ένας εξ αυτών δεν είναι πια ιδιαίτερα ενεργός στην παραγωγή νέων άστρων και αυτή ξεκινά εκ νέου όταν εξελίσσεται η σύγκρουση.

you tube video

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης