Συνεχίζεται το θρίλερ στην OpenAI, απόρρητο σούπερ πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης η αιτία του εμφυλίου;

Όπως ήταν αναμενόμενο τα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία OpenAI έχουν πάρει την μορφή κατά άλλους δραματικής μίνι τηλεοπτικής σειράς κατά άλλους σαπουνόπερας. Μια εβδομάδα μετά την απρόσμενη απόλυση του συνιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας Σαμ Άλτμαν οδηγώντας σε παραίτηση και τον πρόεδρο της εταιρείας Γκρεγκ Μπρόκμαν με τους δύο να επιστρέφουν θριαμβευτικά λίγες μέρες αργότερα και το ΔΣ να απομακρύνεται από τα καθήκοντα του οι πληροφορίες για το όσα οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή στα χρονικά της βιομηχανίας της τεχνολογίας υπόθεση διαδέχονται η μια την άλλη.

Την στιγμή που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δηλαδή τόσο τα μέλη του ΔΣ που απέλυσαν τον Άλτμαν όσο και ο ίδιος δεν λένε απολύτως τίποτε για όσα οδήγησαν στον εμφύλιο που ξέσπασε στην εταιρεία και κόντεψε να την τινάξει στον αέρα αφού σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων δήλωσε ότι θα φύγει αν δεν επιστρέψει ο Άλτμαν και δεν αποχωρήσουν τα μέλη του ΔΣ που τον απέπεμψαν.

Οι φήμες διαδέχονταν η μια την άλλη και το Reuters για πρώτη φορά παρουσιάζει μια εκδοχή της ιστορίας που μοιάζει συμβατή με τα όσα ακούγονταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο στα εργαστήρια της εταιρείας παράλληλα με τα υπόλοιπα πρότζεκτ που έτρεχαν είχε ξεκινήσει η ανάπτυξη ενός νέου προγράμματος γενετικής νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα που είχε λάβει την ονομασία Q* (Q-Star) εξελισσόταν ταχύτατα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters είχε αρχίσει να δείχνει εκπληκτικές ικανότητες κυρίως στον μαθηματικό τομέα και έδειχνε ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει το πιο προηγμένο πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης με δυνατότητες απρόβλεπτες. Κάποιοι από τους ερευνητές της εταιρείας που δεν αναφέρεται αν εμπλέκονταν στο πρότζεκτ ή απλά ενημερώθηκαν για αυτό έστειλαν σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ ενημερωτικό σημείωμα στα ανώτερα στελέχη της OpenAI και πιθανώς και σε μέλη του ΔΣ που πιθανώς γνώριζαν ότι δεν είχαν πολύ στενή σχέση με τον Άλτμαν. Το σημείωμα αυτό υποδείκνυε σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας και κυρίως κινδύνους για την ανθρωπότητα από αυτό το σούπερ νέο πρόγραμμα ΑΙ.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή τα μέλη του ΔΣ δεν γνώριζαν ούτε την ύπαρξη του προγράμματος ούτε την επικινδυνότητα του για αυτό και αποφάσισαν να εκδιώξουν άμεσα τον Άλτμαν κατηγορώντας τον στην ουσία για απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών για την εταιρεία και διαρρέοντας ότι προχωρούσε σε ανάπτυξη τεχνολογιών που δεν ήταν σύμφωνες με το καταστατικό αλλά και την φιλοσοφία της εταιρείας.

Όπως είναι ευνόητο ανοίγει τώρα ένας νέος κύκλος ερωτηματικών και παρασκηνίου. Άπαντες θα θέλουν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πρόγραμμα αλλά έχει και ενδιαφέρον αν το ρεπορτάζ ισχύει ότι δεν ήταν όλοι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι ερευνητές της OpenAI τυφλά πιστοί στον Άλτμαν αλλά κάποιοι εξ αυτών είχαν σοβαρές επιφυλάξεις για ότι συνέβαινε στην εταιρεία και δεν δίστασαν να παρακάμψουν το αφεντικό τους και να ενημερώσουν τη διοίκηση εν αγνοία του.

Παράλληλα την στιγμή που όπως φαίνεται η Microsoft βγήκε κερδισμένη από αυτή την κρίση που ξέσπασε στην OpenAI και ουσιαστικά απέκτησε πλέον τον έλεγχο της οι ανταγωνιστές (Google, Metα κ.α) έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση ενός σχεδίου αποδυνάμωσης της OpenAI. Οι διαρροές από τους τεχνολογικούς κολοσσούς που αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναφέρουν ότι ετοιμάζονται να προσεγγίσουν αν δεν έχουν ήδη προσεγγίσει πελάτες της OpenAI προσφέροντας τους προτάσεις συνεργασίες με καλύτερους όρους και κυρίως προσφέροντας τους μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερη εξάρτηση από αυτή που είχαν στην OpenAI και τα προϊόντα της, ειδικότερα από το ChatGPT.

Έχει γίνει γνωστό ότι πελάτες της OpenAI που οι εταιρείες τους βασίζονται απόλυτα στις τεχνολογίες της OpenAI θορυβήθηκαν όταν διαφάνηκε ότι μπορεί η εταιρεία να καταρρεύσει και άρχισαν να ξανασκέφτονται το επίπεδο συνεργασίας και εξάρτησης που είχαν μαζί της. Μένει να δούμε τώρα πόσο γρήγορα θα μπορέσει ο Άλτμαν να συμμαζέψει την κατάσταση και να επιστρέψει η εταιρεία του στην κανονικότητα αλλά και τι στρατηγική θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα έχοντας πλέον να λογοδοτεί όχι σε μέλη του ΔΣ που είχαν ιδρύσει την εταιρεία αλλά σε ένα ΔΣ που αποτελείται από επενδυτές.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης