Ο αθλητισμός σε ετοιμάζει για την ίδια την ζωή
Ο αγαπημένος φίλος μου Λευτέρης Κουσούλης σχολιάζοντας τα περί αθλητισμού κ Ολυμπιακών Αγώνων ( με την ευκαιρία) θα γράψει στο FB:
- Το πεδίο μάχης έγινε συμβολικός τόπος σύγκρουσης ως στάδιο.
Πολύ περισσότερες από όσες δηλώνονται στις Αρχές είναι οι κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με όσα εκτιμούν αναλυτές. Με βάση πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Surfshark, το 2022 στην Ελλάδα 54 άτομα ανά 1 εκατ. πληθυσμό έπεσαν θύματα κυβερνοεγκλήματος, αναλογία που κατατάσσει τη χώρα μας έκτη παγκοσμίως.
Στις πέντε πρώτες θέσεις της κατάταξης ανήκουν η Μεγάλη Βρετανία με 4.371 θύματα ανά 1 εκατ. χρήστες διαδικτύου, οι Ηνωμένες Πολιτείες (με 1.612 παθόντες), ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γαλλία, η Γερμανία, το Μεξικό και η Ισπανία.
Ωστόσο, το πρόβλημα ενδέχεται να έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, επειδή τα θύματα, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν καταγγέλλουν στις Αρχές τα περιστατικά.
«Υπάρχει ένα ζήτημα του πώς και τι μετράμε. Ενδέχεται, δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι να έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων των οποίων οι επιπτώσεις δεν είναι άμεσα ορατές, ιδίως εάν δεν διαθέτουν πρόγραμμα προστασίας έναντι των ιών (antivirus).
Αυτό συναντάται ίσως περισσότερο σε χρήστες μεγαλύτερων ηλικιακών κατηγοριών» σημειώνει ο διεθνολόγος με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις νέες απειλές Τριαντάφυλλος Άκης Καρατράντος.
Επίσης, οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις όπου τα θύματα-ιδίως εάν πρόκειται για ενήλικους άνδρες- δεν καταφεύγουν στις Αρχές περιλαμβάνουν την κοινοποίηση προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεό τους στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis, 1 στους 10 χρήστες ίντερνετ έχει πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος, σχεδόν όλοι «έχουν ακούσει» για τη Γενική Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά μόλις 1 στους 10 έχει απευθυνθεί σε αυτήν για θέματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο.
Μάλιστα, δεν ξεπερνάει το 35% το ποσοστό όσων έχουν πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος κι έχουν απευθυνθεί στην ειδική διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ίδια έρευνα, 1 στους 10 έχει απευθυνθεί αλλού για θέματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο και το ίδιο έχουν πράξει 3 στα 10 θύματα κυβερνοεγκλήματος. Τα φιλικά-συγγενικά πρόσωπα αποτελούν τους πρώτους στους οποίους προσφεύγει το 25% όσων έχει δεχτεί κυβερνοεπίθεση.
Την ίδια στιγμή, βασικός στόχος των κυβερνοεγκληματιών είναι οι κρίσιμες υποδομές.
“Είμαστε σε μία περίοδο όπου η Δύση και πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία η οποία χρησιμοποιεί και την παραπληροφόρηση ως όπλο. Αυτό φανερώνει και την ανάγκη της προστασίας των κρίσιμων οντοτήτων και υποδομών, όπως ένα μεγάλο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, τα φορολογικά δεδομένα των πολιτών, υπουργεία, ενεργειακές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.
Πάντως, η Ελλάδα, κυρίως μετά το 2020, έχει προχωρήσει στη δημιουργία των αναγκαίων δομών κυβερνοασφάλειας, ενώ κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει και η εκπαίδευση των πολιτών» αναφέρει ο κ. Καρατράντος.
Όπως έχει σημειώσει, κατά το πρόσφατο φόρουμ των Δελφών, ο Γιώργος Ντάγκλας, COO της εταιρείας παροχής υπηρεσιών προστασίας έναντι κυβερνοεπιθέσεων, τα κέρδη από το κυβερνοέγκλημα έχουν ξεπεράσει τα κέρδη από τα ναρκωτικά. «Όλη η οικονομική δραστηριότητα ψηφιοποιείται αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να λαμβάνεται εγγενώς υπόψη η ασφάλεια γιατί αλλιώς θα βρεθούμε προ εκπλήξεων» σημείωσε.
Ταυτόχρονα, οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν και για τους Έλληνες διευθύνοντες συμβούλους τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας EY που διεξήχθη σε 30 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Οχι άδικα.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας IBM, πέρυσι, διεθνώς, το μέσο κόστος ενός περιστατικού διαρροής δεδομένων ανήλθε για τις επιχειρήσεις με δραστηριότητα σε νευραλγικούς τομείς (ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνίες κτλ.) σε περίπου 4 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 12,7%, συγκριτικά με το 2020. Συνολικά, οι απώλειες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 8 τρισ. ευρώ σε 22 τρισ. ευρώ μέχρι το 2027.
Επίσης, ο χρόνος που απαιτείται για να λάβει χώρα ένα κυβερνοχτύπημα έχει συρρικνωθεί δραματικά. «Ενώ στο παρελθόν μία κυβερνοεπίθεση απαιτούσε περίπου 60 ημέρες για να οργανωθεί και να εκτελεστεί, σήμερα δεν χρειάζονται παρά μόνο τέσσερις ημέρες», όπως έχει αναφέρει στην «Κ» ο Μπομπ Κάλκα, αντιπρόεδρος του τομέα ασφάλειας της IBM.
Τα δέκα πιο συνηθισμένα ψηφιακά κόλπα:
Ο αθλητισμός σε ετοιμάζει για την ίδια την ζωή
Ο αγαπημένος φίλος μου Λευτέρης Κουσούλης σχολιάζοντας τα περί αθλητισμού κ Ολυμπιακών Αγώνων ( με την ευκαιρία) θα γράψει στο FB:
- Το πεδίο μάχης έγινε συμβολικός τόπος σύγκρουσης ως στάδιο.
* Να σταματήσουμε αυτή την πλάκα με το...
*... "υπάρχουν και χειρότερα" γιατί τελικά...
*... τα χειρότερα συνεχώς μας... έρχονται!
------------------------------------------------
* Στους γονείς μου οφέιλω τη ζωή μου...
*... στους δασκάλους μου οφείλω την παιδεία μου...
*... στην Τράπεζα φείλω 63.000 ευρώ...
*... στο Δημόσιο 44.000...
*... και σε εμένα κανείς δεν μου οφείλει τίποτα!
-----------------------------------------------
* Σοκ! Όπως θα αποκαλύψουν οι γνωστές....