Καταστράφηκε στον αέρα ο διαστημικός πύραυλος του Τζεφ Μπέζος

Ο Σεπτέμβριος δεν μπήκε καθόλου καλά για τη διαστημική βιομηχανία. Μετά τις δύο αποτυχημένες απόπειρες εκτόξευσης της αποστολής Artemis I της NASA για τη Σελήνη εξαιτίας προβλημάτων στον πύραυλο που θα μεταφέρει στο Διάστημα το σκάφος της αποστολής αποτυχημένη ήταν και η εκτόξευση μιας αποστολής της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος.

Λίγο μετά την εκτόξευση έγινε ανάφλεξη στις μηχανές του πυραύλου της Blue Origin αλλά η κάψουλα που μετέφερε φορτίο της NASA πρόλαβε να αποκολληθεί και επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη. Πρόκειται για την 23η αποστολή του προγράμματος New Shepard της Blue Origin στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται επανδρωμένες και μη διαστημικές αποστολές.

Οι επανδρωμένες αποστολές αφορούν μια σύντομη βόλτα στα σύνορα της Γης με το Διάστημα την οποία απολαμβάνουν οι επιβάτες του σκάφους κάποιοι εκ των οποίων είναι πλούσιοι επιχειρηματίες που έχουν πληρώσει υψηλά ποσά για να ταξιδέψουν, κάποιοι είναι επώνυμοι καλεσμένοι (π.χ διάσημοι καλλιτέχνες) ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η εταιρεία ή ο Τζεφ Μπέζος επιλέγουν να καλέσουν κάποιο άτομο με διαφόρων ειδών κριτήρια.

Η 23η αποστολή ήταν μη επανδρωμένη και αφορούσε την εκτόξευση μιας κάψουλας που μετέφερε στο Διάστημα φορτίο ιδιωτικών εταιρειών αλλά και της NASA. Το φορτίο της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας ήταν πειράματα που θα διεξάγονταν σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Περίπου ένα λεπτό μετά την εκτόξευση και ενώ ο πύραυλος είχε φτάσει σε ύψος 8 χλμ. υπήρξε ανάφλεξη στις μηχανές του πυραύλου. Ευτυχώς ο μηχανισμό αποσύνδεσης της κάψουλας λειτούργησε σωστά και άμεσα.

Έτσι μπορεί η αποστολή να διακόπηκε απότομα και να είχε άδοξη κατάληξη αλλά η κάψουλα επέστρεψε με ασφάλεια στην επιφάνεια της Γης χρησιμοποιώντας τα αλεξίπτωτα της.

Ο πύραυλος καταστράφηκε πέφτοντας στο έδαφος και είχε χρησιμοποιηθεί άλλες οκτώ φορές σε εκτοξεύσεις της Blue Origin χωρίς να είναι γνωστό αν αυτές οι εκτοξεύσεις περιλαμβάνουν και κάποιες από τις επανδρωμένες αποστολές της εταιρείας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης