ΗΠΑ: Σχεδιάζουν στρατό χιλιάδων πολεμικών drones (Εκφράζονται φόβοι όμως για ανεξέλεγκτη λειτουργία τους)

Το τμήμα ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών του αμερικανικού στρατού, η περίφημη DARPA, έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα που όπως και πολλά άλλα που κατά καιρούς έχει εκπονήσει (άλλα με επιτυχία άλλα όχι) μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Το νέο πρόγραμμα ονομάζεται AMASS (Autonomous Multi-Domain Adaptive Swarms-of-Swarms) και αφορά την κατασκευή χιλιάδων μικρού μεγέθους αυτόνομων οχημάτων αέρος, στεριάς και θάλασσας που θα εκτελούν επιθέσεις μαζικής καταστροφής.

Τα μικρά θα είναι εξοπλισμένα με διαφόρων ειδών οπλικά συστήματα και προηγμένα συστήματα πλοήγησης, επικοινωνίας και αποφυγής εντοπισμού τους
από ραντάρ ή συστημάτων εξουδετέρωσης τους.

Είναι προφανές ότι η χρήση ενός τόσο μεγάλου αριθμού και δυνατοτήτων καταστροφής εργαλείων μπορεί να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά την ίδια στιγμή εγείρονται φόβοι.

«Καθώς ο στρατός αυτός θα μεγαλώνει σε μέγεθος, θα είναι σχεδόν αδύνατο για τους ανθρώπους να διαχειριστούν τις αποφάσεις» αναφέρει ο Ζάκαρι Κάλενμπορν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια.

Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο πεδίο της μάχης από το 2001, αλλά από τότε κατασκευάζονται ολοένα και πιο μικρά σε μέγεθος drones που κινούνται αόρατα πίσω από τις γραμμές του εχθρού για να καταστρέψουν στρατόπεδα ή να σαμποτάρουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Σύμφωνα με τον αρχικό τουλάχιστον σχεδιασμό του προγράμματος AMASS χιλιάδες drones θα ξεκινούν ταυτόχρονα για την αποστολή τους με ελάχιστη έως καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση γεγονός που δημιουργεί τις εύλογες ανησυχίες για το πώς ακριβώς θα ενεργούν αυτά τα οχήματα.

Τα στελέχη της DARPA απαντούν ότι σε κάθε περίπτωση τον έλεγχο ή καλύτερα την εντολή για την εκδήλωση της επίθεσης θα τον έχουν άνθρωποι και σε περίπτωση που για κάποιο λόγο έχει χαθεί η επικοινωνία ανάμεσα στα drones και το κέντρο ελέγχου τα οχήματα δεν θα είναι προγραμματισμένα για να ολοκληρώνουν την αποστολή τους με δική τους
πρωτοβουλία.

H DARPA δέχεται ήδη προτάσεις από ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανάπτυξη των απαραίτητων για το πρόγραμμα τεχνολογιών έχοντας αποφασίσει
να δώσει σε πρώτη φάση ένα ποσό της τάξης των 78 εκατ. δολαρίων για αυτό τον σκοπό.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης