Διαστρικό νέφος πέρασε μέσα από το ηλιακό μας σύστημα προκαλώντας εποχή παγετώνων στη Γη

Πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Γης οφείλονται σύμφωνα με τις δημοφιλέστερες θεωρίες σε… εξωγήινες παρεμβάσεις. Η παρουσία του απαραίτητου για την παρουσία της ζωής νερού οφείλεται στη μεταφορά του στον πλανήτη από κάθε είδους διαστημικούς βράχους που βομβάρδιζαν τον πλανήτη μας στη βρεφική του ηλικία.

Τα δομικά υλικά της ζωής επίσης πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν με αστεροειδείς και κομήτες. Γεγονότα μαζικών εξαφανίσεων της ζωής στη Γη μια εκ των οποίων είχε ως τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση του ανθρώπου θεωρείται ότι συνέβησαν είτε από κοσμικές διεργασίες (βομβαρδισμός από ισχυρή κοσμική ακτινοβολία) είτε από πτώση τεράστιων αστεροειδών.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ομάδα αστρονόμων παρουσιάζει ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τέτοιου είδους γεγονός.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια εποχή παγετώνων που έκανε την εμφάνιση της στη Γη πριν από περίπου δύο εκατ. έτη οφειλόταν στην επίσκεψη στο ηλιακό μας σύστημα ενός κολοσσιαίου διαστρικού νέφους αερίου και σκόνης που πέρασε μέσα από τη διαστημική μας γειτονιά προκαλώντας προφανώς ένα πλήθος φαινομένων σε όλο το ηλιακό σύστημα και ένα από αυτά ήταν η εποχή παγετώνα στον πλανήτη μας.

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ του Ήλιου και κάτι εκτός του ηλιακού συστήματος που επηρέασε το κλίμα της Γης» λέει ο Μεράβ Οφέρ διαστημικός φυσικός και ειδικός στην ηλιόσφαιρα στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ασπίδα

Ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα είναι τυλιγμένο σε μια «γιγαντιαία φυσαλίδα» προστατευτικού πλάσματος που προέρχεται από τον ήλιο, η οποία είναι γνωστή ως «ηλιόσφαιρα».

Αυτή η προστατευτική ασπίδα δημιουργείται όταν οι ηλιακοί άνεμοι πιέζουν το διαστρικό μέσο, ​​το οποίο αναφέρεται σε υλικό που παρασύρεται στους χώρους μεταξύ των αστεριών στον γαλαξία μας. Η ηλιόσφαιρα ανανεώνεται διαρκώς από μια συνεχή ροή φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο, τα οποία ρέουν πέρα ​​από τον Πλούτωνα.

Η ηλιόσφαιρα προστατεύει την επιφάνεια της Γης από κάθε είδους κοσμική ακτινοβολία που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει το DNA των ζωντανών όντων. Αυτή η θωράκιση είναι τόσο σημαντική που πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εμφάνισης και της εξέλιξης της ζωής στη Γη.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης