Όταν οι λαϊκιστές νικούν
Η Βρετανία καταρρέει με πάταγο. Όλο και περισσότεροι πολίτες κατανοούν ότι η κύρια αιτία είναι το Brexit.
Οι δημοσκοπήσεις είναι κόλαφος για τους υπερασπιστές του Brexit που έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο, όπως ο Φάραντζ που απεδείχθη καθοριστικός για να βγει οριακά στην κάλπη η έξοδος από την ΕΕ.
Σήμερα, μόνο το 10% όσων είναι 18-24 θεωρεί ότι η έξοδος από την ΕΕ ήταν καλή ιδέα.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν ενήλικοι για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του 2016, αλλά τώρα, ως εν δυνάμει ψηφοφόροι, διαμορφώνουν μία νέα δυναμική στην πρόσληψη του Brexit από τη βρετανική κοινωνία.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Remain είναι σταθερά η κυρίαρχη επιλογή με ποσοστό που τελευταία πλησιάζει το 60%. Παράλληλα πληθαίνουν οι διαδηλώσεις με σημαίες της ΕΕ όπου οι πολίτες ζητούν επιστροφή στην Ευρώπη.
Τι βλέπουν σήμερα αυτοί οι πολίτες; Η έξοδος από την ΕΕ είχε ήδη ρίξει τη λίρα. Οι εξαγωγές δεν έγιναν ανταγωνιστικές, όπως είχαν υποσχεθεί οι Brexiteers, αντιθέτως οι εισαγωγές κατέστησαν ακριβότερες, και ο πληθωρισμός χτύπησε την οικονομία.
Το γραφείο Προϋπολογισμού έχει υπολογίσει τη μείωση στην παραγωγικότητα και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε 4% (αυτά είναι 100 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο).
Η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι μηδενική το 2023 (σε αντίθεση με τις χώρες της ΕΕ). Ακόμη η Βρετανία έχει χάσει έναν πακτωλό επιδοτήσεων υπέρ Πανεπιστημιών δημοσίων έργων, ενίσχυσης επιχειρήσεων κ.ο.κ.
Όλα αυτά τα δεινά από το Brexit, έρχονται σε συνδυασμό με δυο ακόμη κρίσεις. Δεν έχει λοιπόν το Ηνωμένο Βασίλειο την πολυτέλεια ούτε ίσως την ικανότητα πια, να διαχειριστεί τρεις τεράστιες κρίσεις ταυτόχρονα. Την ανάκαμψη από την πανδημία, την οικονομική αναταραχή του πολέμου στην Ουκρανία, και το Brexit.
Με βάση τα παραπάνω - η ισχυρή Βρετανία να υποφέρει από την ευρωπαϊκή έξοδο της - δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν είχαμε πάει στη δραχμή...