Το τρένο στην Ελλάδα πάντα στο 1890

Πάντα στο 1890 το τρένο μας

Πρόσφατα, δύο αμαξοστοιχίες της Hellenic Train ακινητοποιήθηκαν «λόγω διακοπής ρεύματος στις υποδομές», δηλαδή στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Hellenic Train αναφέρει πως δεν ευθύνεται για την αξιοπιστία των υποδομών, οι οποίες πράγματι βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΟΣΕ.

Η Hellenic Train, είναι οι Ιταλοί που πίστεψαν οι δύσμοιροι ότι στην Ελλάδα αφού το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι από το 1890, υπάρχει η ευκαιρία να αναπτυχθεί και να κερδίσει την αγορά στις μετακινήσεις.

Ήρθαν εδώ με τις καλύτερες των προθέσεων και φοβερή εμπειρία αλλά γελάστηκαν. Ξοδεύουν εκατομμύρια και είναι πάντα σε τέλμα.

Η Ελλάδα δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα εσωτερικά της δίκτυα. Όσοι μάλιστα λένε ότι δήθεν επέλεξε τους αυτοκινητόδρομους από το τρένο ψεύδονται. Το πολιτικό σύστημα δεν επέλεξε ούτε τους δρόμους. Μέχρι πριν 25 χρόνια δεν είχε η χώρα παρά μόνο την Αθηνών - Θεσσαλονίκης και αυτή προβληματική. Όλη η χώρα ήταν γεμάτη αγροτικούς δρόμους.

Χρειάστηκε η ΑΠΑΙΤΗΣΗ της Ευρώπης - και τα δισεκατομμύρια της - για να γίνουν οι οδικοί άξονες που έλειπαν (προς Καλαμάτα. Πάτρα, Ιωάννινα, Γέφυρα Ρίου κ.α.). Σύντομα οι οδικοί άξονες θα ολοκληρωθούν (ξεκινά ακόμη και ο δρόμος Λαμία - Αντίρριο). Λόγω Ευρώπης.

Στο τρένο τώρα η κατάσταση ήταν και είναι για κλάματα. Έφτιαχναν τρένα για να σταματούν σε όλα τα χωριά για ψηφοθηρικούς λόγους. Τα κατέστησαν εντελώς ασύμφορα και είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ χωρίς τρένο.

Αυτός ο παραλογισμός συνεχίζεται. Φτιάχνουν τρένα όχι με κύριο χαρακτηριστικό ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ώστε να κερδίσουν το ΙΧ και το λεωφορείο αλλά να περνούν από τα... χωριά! Δεν το πιστεύετε; Στη σύγχρονη γραμμή Αθήνα - Αίγιο που παραδόθηκε πρόσφατα, για τα 160 χιλιόμετρα απόστασης χρειάζονται.... δυόμισι ώρες! Μέσος όρος ταχύτητας τα 65 χιλιόμετρα την ώρα! Δεν πας καλύτερα με το παπί σου; Η γραμμή είναι ήδη ΖΗΜΙΟΓΌΝΟΣ.

Αυτό έχουν πάθει οι Ιταλοί στην Ελλάδα λοιπόν. Είμαστε πάντοτε στο 1890. Υπάλληλοι που δεν προσφέρουν τίποτε (τους έχουν βάλει στην άκρη...) και ένα δίκτυο που θέλει να σταματάς στα χωριά.