Παγκοσμιοποίηση και smartphone
O Μπαράκ Ομπάμα, το είχε εξηγήσει απλά και κατανοητά: Από την στιγμή που και ένας βοσκός, ψηλά σε ένα βουνό της Αφρικής έχει στα χέρια του ένα smartphone και βλέπει την ζωή σε όλο τον πλανήτη, η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να διακοπεί.
Η φράση αυτή του Ομπάμα εξηγεί το κύμα μεταναστών προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, - όλοι θέλουν να ζήσουν στη Δύση - αλλά και το τι συμβαίνει σήμερα στο Ιράν.
Εκεί, το γερασμένο και σκληροπυρηνικό κατεστημένο, προσπαθεί να διαιωνίσει τον σκοταδισμό απαγορεύοντας ή περιορίζοντας την πρόσβαση των νέων στο Διαδίκτυο.
Όμως η νεολαία της χώρας που είναι στο 60% του πληθυσμού, έχει επικοινωνία με το διαδίκτυο βάζοντας κρυφά δορυφορικά πιάτα, που τους δίνουν πρόσβαση παντού.
ΟΙ νέοι στο Ιράν, παρακάμπτουν με κρυφές εφαρμογές τις αποκλεισμένες από τους σκοταδιστές διεθνείς πλατφόρμες όπως το Facebook, Twitter κ.α. Ακόμη επικοινωνούν μεταξύ τους και γι αυτό μπορούν να οργανώνουν διαδηλώσεις ή να μεταφέρουν πραγματικά περιστατικά από την βία της εξουσίας.
Οι νέοι στο Ιράν, θέλουν να ζήσουν όπως οι νέοι της Δύσης. Χωρίς μαντήλες τα κορίτσια, κάνοντας πάρτι, τρέχοντας με τα δίκυκλα ή τα αυτοκίνητα, παρακολουθώντας αμερικάνικες ταινίες, ενώ ουκ ολίγοι θέλουν να εργαστούν στην Ευρώπη.
Οι νέοι δεν θέλουν να ζουν απομονωμένοι, είναι στους δρόμους γιατί γνωρίζουν ότι συνομήλικοί τους αλλού είναι ελεύθεροι να χαρούν.
Η κυβέρνηση του σκοταδισμού όταν είχε ψηφίσει νομοσχέδια που θεωρούν βαρύ ποινικό αδίκημα να παρακαμτεις το εθνικό διαδίκτυο της λογοκρισίας, το 50% των νέων θέλησαν να φύγουν από την χώρα. Κανείς δεν μπορεί να νικήσει πια έναν νέο με ένα smartphone στο χέρι.