Ο υβριζόμενος κ. Στουρνάρας

O υβριζόμενος κ. Στουρνάρας...

Ο κ. Στουρνάρας έχει δίκιο. Εφόσον η Ελλάδα έχει μια πιστοληπτική γραμμή δανειοδότησης θα έχουν συμβεί δυο πράγματα: α) Θα μπορεί να δανείζεται πάμφηνα με επιτόκιο 1% και μάλιστα με ποσά που σε βάθος χρόνου μπορούν να κουρευτούν, δηλαδή να ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ. β) Θα περάσει το μήνυμα στις αγορές της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας και γ) Δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου ατυχήματος που θα φέρει την Ελλάδα πάλι πίσω.

Πριν καν τοποθετηθεί για όλα αυτά ο κ. Στουρνάρας ( ο οποίος υβρίζεται σκαιότατα από το Μαξίμου) με άρθρο μου στις αρχές Δεκεμβρίου, με τίτλο "ποια θα μπορούσε να είναι η βελούδινη έξοδος από τα μνημόνια" απαριθμούσα τα παραπάνω επιχειρήματα. Μάλιστα κατέληγα ως εξής:

"... Για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους η κυβέρνηση, σπρώχνει γοργά τη χώρα σε μια επικίνδυνη έξοδο στις αγορές, ώστε να μπορεί προεκλογικά να ισχυρίζεται το ψευδέστατο: "Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια που μας έβαλαν οι άλλοι". Το κάνει γνωρίζοντας τους μεγάλους οικονομικούς κινδύνους που θα επωμιστεί η ελληνική οικονομία". 

Και πράγματι αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Η ολιγομελής ομάδα που έχει την εξουσία στη χώρα ουδόλως ενδιαφέρεται για αυτά. Αυτό που προέχει είναι να πει ένα προεκλογικό success story, υπεράνω του κοινού συμφέροντος το κομματικό.

Φυσικά δεν έχουν πρόβλημα σε αυτό γιατί έστω και από αυταπάτες το έχουν ξανακάνει: Δεν πλήρωσαν ομόλογα τους κράτους αλλά δεν καταστραφήκαμε. Δεν λειτουργούν οι τράπεζες εδώ και δυόμισι χρόνια και δεν καταστραφήκαμε. Γιατί να μας φοβίζει αν η χώρα ξαναβουλιάξει μετά τον Αύγουστο του 2018; Μπορεί να μην τη σώζουν αλλά έχει αποδειχθεί: Δεν καταστρέφεται.