Οι ηλίθιοι των 100 δόσεων

Οι ηλίθιοι των 100 δόσεων

Κάποιος πρέπει να εξηγήσει επιτέλους στον Έλληνα πολίτη πως γίνεται να συνάπτει μια σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και αυτή να ανατρέπεται μονομερώς, να μην ισχύει και ακόμα χειρότερα οι όροι να γίνονται επαχθέστεροι αιφνιδιάζοντας όσους πίστεψαν το κράτος και προσήλθαν.

Στην ρύθμιση των 100 δόσεων προσήλθαν κατ αρχήν οι έξυπνοι και με χρήμα. Εξόφλησαν μετρητοίς, γλυτώνοντας θηριώδεις τόκους και πρόστιμα ακόμα και... δεκαετιών. Αυτοί τώρα δεν χρωστούν ούτε ευρώ και είναι τρισευτυχισμένοι στην θαλπωρή των χρημάτων που έχουν (γιατί δεν πλήρωσαν και τους έμειναν).

Στη συνέχεια προσήλθαν οι μη έχοντες. Κατέβαλαν 2-3 δόσεις για να αναβάλλουν τα ποινικά δικαστήρια που ήσαν μπροστά τους "και βλέπουμε". Αυτοί δεν άντεξαν και ήδη πάνω από 40.000 οφειλέτες ΙΚΑ εγκατέλειψαν μη πληρώνοντας (ένας στους τρεις). Ορισμένοι έσωσαν τα ποινικά πάντως γιατί αυξάνεται στις 100.000 ευρώ η αποποινικοποίηση οφειλών.

Και πάμε στην τρίτη κατηγορία: είναι οι ηλίθιοι. Αυτοί (ξανα)πίστεψαν το ελληνικό Δημόσιο και αποφάσισαν έστω και δύσκολα να ενταχθούν στις 100 δόσεις μήπως και κάποτε εξοφλήσουν. Άρχισαν να καταβάλλουν την μια δόση μετά την άλλη και ξαφνικά τους καλεί ο έφορος να τους πει: Ηλίθιε, το επιτόκιο αλλάζει από 3% σε 5,05% και αν έχεις και λίγες καταθέσεις θα στις πάρω. Αν έχεις περισσότερες τότε οι δόσεις γίνονται 50 ή 72.

Και η συμφωνία που κάναμε; (ρωτά ο ηλίθιος). Δεν ισχύει, απαντά ο έφορος, δεν μας αφήνει η τρόικα! 

Πολλές οι ερωτήσεις, να μερικές. Πόσο συνταγματικό είναι να έχουμε πολίτες δυο κατηγοριών, αυτοί που εξόφλησαν μετρητοίς και αναδρομικά δεν μπορείς να τους κάνεις τίποτε και αυτοί που μπήκαν σε δόσεις και αναδρομικά τους αδικείς; Πόσο συνταγματικό είναι να αλλάζεις μονομερώς μια συμφωνία που ήδη εφαρμόζεται; Δηλαδή σε ένα χρόνο μπορεί να αλλάξετε πάλι τις δόσεις να βάλετε επιτόκιο 25% ή να τα ζητάτε μετρητά; Έχετε τέτοιο δικαίωμα;

Και τέλος τι θα κάνετε με όσους θα βγουν από την ρύθμιση των 100 δόσεων; Περίπου 4.000.000 Έλληνες θα χρωστούν στο Δημόσιο και δεν θα μπορούν να πληρώσουν σκέπτεστε κάτι επ αυτού;