Κυβερνούν άξεστοι και τυχοδιώκτες

Όταν άξεστοι και τυχοδιώκτες κυβερνούν

Ο Mark Twain*, είχε πει: "Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο τον κυβερνούν έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά". Που θα μπορούσαμε άραγε να κατατάξουμε τους παρακάτω ηγέτες;

- Στις Φιλιππίνες ένας πρώην δολοφόνος, ο Ντουτέρτε, έχει γίνει Πρόεδρος της χώρας και προσφέρει αμοιβές σε όποιον δολοφονεί εμπόρους ναρκωτικών! Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί σε ενέδρες ενώ είναι σίγουρο πως ανάμεσα τους είναι και αθώοι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν είτε για την αμοιβή, είτε για άλλους προσωπικούς λόγους.

- Άλλη περίπτωση, είναι φυσικά ο Τραμπ ο οποίος όχι μόνο μιλά με ένθερμα λόγια για τον Ντουτέρτε, αλλά δηλώνει ότι η θανατική ποινή μπορεί να περιορίσει την δράση των εμπόρων ναρκωτικών. Ο Τραμπ άφησε έκπληκτη την παγκόσμια κοινότητα όταν είπε πως θα πρέπει οι δάσκαλοι στα σχολέια των ΗΠΑ να είναι ένοπλοι για να αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας όπως το πρόσφατο με 17 μαθητές νεκρούς...

Χειρότερος όλων πάντως είναι ο σύντροφος Μαδούρο. Η Daily Mail γράφει πως στη Βενεζουέλα πεινασμένοι πολίτες πραγματοποιούν επιδρομές σε Ζωολογικούς Κήπους για να αρπάξουν ακόμη και σπάνια (σκελετωμένα...) ζώα για να τα φάνε. Άνθρωποι μεταφέρονται σε νοσοκομεία επειδή έχουν δηλητηριαστεί από ποντίκια που έχουν φάει. Ο Μαδούρο είναο πια παγκόσμιος πρωταθλητής Αναλγησίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Και συνεχίζει.

Στο ποιοι κυβερνούν λοιπόν στον 21ο αιώνα η απάντηση είναι μάλλον απλή. Τον Κόσμο κυβερνούν και έξυπνοι και ηλίθιοι και λαϊκιστές και άξεστοι και τυχοδιώκτες και ασήμαντοι και ανίκανοι κ.ο.κ.

*  Mark Twain: Αμερικανός συγγραφέας (1835-1910) με πιο γνωστό έργο του "Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ".