Η καύσιμη ύλη και οι ευθύνες...

Η καύσιμη ύλη και οι ευθύνες...

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, εξήγησε γιατί σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ολυμπία κ.α. χωρίς άνεμο η φωτιά προχωρά πάρα πολύ γρήγορα. Όπως είπε, αυτό συμβαίνει διότι "υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο".

Υπάρχει λοιπόν "πολλή καύσιμη ύλη". Δηλαδή Περιφέρειες, Δήμοι, Δασαρχεία και λοιποί, πρέπει να (μας) αποδείξουν ότι από τον περασμένο Μάρτιο και για αρκετούς μήνες, έκαναν με ζήλο και υπευθυνότητα αυτό που όλοι ξέραμε ότι είναι απαραίτητο:

Να καθαρίζουν ρέματα, να ελέγχουν τους ιδιώτες αν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδα τους, να ελέγχουν στα πανέμορφα δάση μας αν έχουν απομακρυνθεί όλα τα εύφλεκτα υλικά.

Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ, ή σε κάποιες περιπτώσεις, έχει γίνει πλημμελώς. Η κύρια αιτία που η χώρα τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από δεκάδες πυρκαγιές πολλές από τις οποίες αδυνατεί να τις περιορίσει (θα ατονήσουν μόνες τους...), δεν είναι η κλιματική αλλαγή που σίγουρα μας απειλεί, αλλά η αδυναμία των υπευθύνων να είναι υπεύθυνοι.

Ο Πιερρακάκης σίγουρα έχει σώσει ζωές με το 112. Επίσης σώζονται ζωές επειδή επιτέλους εκκενώνονται έγκαιρα και οργανωμένα χωριά και κτίρια.

Όμως εξακολουθεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα που μεγάλο μέρος του κράτους δεν κάνει την δουλειά του. Η ανικανότητα, η αδιαφορία, η γραφειοκρατία και κυρίως η ατιμωρησία (κανείς δεν έχει ευθύνη για τίποτε) μας κρατούν ομήρους.

Ο πρωθυπουργός ΟΦΕΙΛΕΙ να ζητήσει τα πεπραγμένα όλων όσων έπρεπε να έχουν απομακρύνει τις εύφλεκτες ύλες και στη συνέχεια να νομοθετήσει ώστε να επιβάλλονται βαρύτατες κυρώσεις σε όσους αμελούν. Και οι φετινές φωτιές είναι μια απόδειξη ότι στην Ελλάδα όλοι οι φορείς, στον πυρήνα των δράσεων τους υπολειτουργούν.