Το διάσημο μπαλέτο «Δον Κιχώτης» με κορυφαίους χορευτές στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ενα απο τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών ,  σε χορογραφία Τιάγκο Μπορντίν και με τη συμμετοχή μιας ομάδας διάσημων χορευτών, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο «Δον Κιχώτης» είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου. Μέσα από τη μοναδική μουσική του Μίνκους, η χορογραφία περιγράφει μια ιστορία για τα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού που συγκινεί διαχρονικά συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία.

Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά μπαλέτα του ρεπερτορίου και θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους χορευτές του κλασικού χορού, λόγω του υψηλού βαθμού τεχνικής δυσκολίας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται κρίνει την ποιότητα του συνόλου ενός Μπαλέτου.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει επικρατήσει να λέγεται στον κόσμο του κλασικού χορού ότι «ομάδα που μπορεί να αποδώσει σωστά τον Δον Κιχώτη είναι ικανή να χορέψει τα πάντα».

Το έργο αυτό έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς χορογράφους και χορευτές σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο ανεβαίνει στα περισσότερα λυρικά θέατρα του πλανήτη.

O Δον Κιχώτης βασίζεται σε επεισόδια από το διάσημο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), που εκδόθηκε σε δύο τόμους, το 1605 και 1615 αντίστοιχα.

Η υπόθεση του μπαλέτου αντλεί κυρίως από τον δεύτερο τόμο και επικεντρώνεται στον θυελλώδη έρωτα της Κιτέριας –Κίτρι στο μπαλέτο– με τον κουρέα Μπαζίλιο.

Για τη νέα παραγωγή του Δον Κιχώτη o Κωνσταντίνος Ρήγος επέλεξε καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, τον χορογράφο Τιάγκο Μπορντίν για να αναβιώσει την κλασική χορογραφία του Πετιπά, τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα σκηνογράφο Γιώργο Σουγλίδη για τα σκηνικά και τη διάσημη Ελληνίδα fashion designer Μαίρη Κατράντζου για τα κοστούμια.

Μαζί τους, η Ειρήνη Βιανέλλη στον σχεδιασμό του animation και ο Χρήστος Τζιόγκας στους φωτισμούς. Την μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ανερχόμενος αρχιμουσικός Στάθης Σούλης

 Στην παράσταση συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένοι σολίστ μεταξύ των οποίων οι Μάια Μακατέλι, Ντανιίλ Σίμκιν, Ελεάνα Ανδρεούδη, Γκουστάβο Καρβάλιο, Μαρία Κουσουνή, Πόπη Σακελλαροπούλου, Μαργαρίτα Κώστογλου, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος και Στέλιος Κατωπόδης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

26, 27 Νοεμβρίου & 4, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου 2022

Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακή & 31/12 στις 18.30 | 24/12 στις 19.00)

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης