Το «Τραπέζι του Τeschen» στο Μουσείο του Λούβρου

Οι επισκέπτες του διάσημου Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι έχουν πλέον την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμα σπάνιο αντικείμενο - σύμβολο με ιδιαίτερη καλλιτεχνική και ιστορική αξία, ύστερα από την ευγενική χορηγία του Ομίλου AXA, παγκόσμιου χρηματοοικονομικού ηγέτη.

Το «Τραπέζι του Τeschen» ή, αλλιώς, «Τραπέζι του Breteuil» μας ταξιδεύει στον 18ο αιώνα, σε ένα σημαντικό γεγονός της ευρωπαϊκής Ιστορίας: τη Συνθήκη του Teschen (1779), την πρώτη συνθήκη της μοντέρνας ιστορίας, όπου δύο χώρες (Γαλλία - Ρωσία)  λειτούργησαν ως εγγυητές για την ειρήνη δύο άλλων χωρών (Πρωσία - Αυστρία).

Η ιστορία

Τον Δεκέμβριο του 1777, μετά τον θάνατο του Maximilian III, Δούκα της Βαυαρίας, ο οποίος δεν άφησε κάποιον διάδοχο, ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της Πρωσίας και της Αυστρίας για τον έλεγχο του Δουκάτου της Βαυαρίας.

Όταν η Ρωσία απείλησε να εμπλακεί στον πόλεμο στο πλευρό της Πρωσίας, η Αυστρία και η Πρωσία ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις (με την ενεργή συμμετοχή Γαλλίας και Ρωσίας), που οδήγησαν στη Συνθήκη του Teschen. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων είχε ο Louis Charles Auguste Le Tonnelier, Βαρόνος του Breteuil, πρέσβης της Γαλλίας στην Αυστρία.

Η συνθήκη εξυπηρετούσε, κυρίως, τα συμφέροντα της Πρωσίας και, ως εκ τούτου, ο Frederick Augustus III (αργότερα, πρώτος βασιλέας της Σαξονίας που συνορεύει με τη Βαυαρία) προσέφερε το «Τραπέζι του Τeschen» στον Γάλλο Βαρόνο του Breteuil ως δώρο και δείγμα ευγνωμοσύνης για τις διπλωματικές του ικανότητες και κινήσεις, που προστάτευσαν τα συμφέροντα της Σαξονίας.

Η μοναδική κατασκευή

Το «Τραπέζι του Τeschen» είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό έπιπλο. Αποτελεί ένα μοναδικό έργο χρυσοχοΐας από τον διάσημο Γερμανό χρυσοχόο Johann Christian Neuber (1779).

Η ξύλινη κατασκευή του περιβάλλεται από επιχρυσωμένο χαλκό, ενώ η επιφάνειά του κοσμείται από 128 πολύτιμους λίθους και πορσελάνινα μενταγιόν με αναπαραστάσεις, που συμβολίζουν την ειρήνη.

Το ξεχωριστό σχέδιό του και τα πολύτιμα υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, αναδεικνύουν την πλούσια παράδοση της εποχής στην κατασκευή επίπλων που κοσμούσαν τα βασιλικά ανάκτορα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης