Παρίσι: Το Κέντρο Πομπιντού κλείνει για τέσσερα χρόνια για ανακαίνιση

Το Κέντρο Πομπιντού, ένας από τους κορυφαίους πολιτιστικούς προορισμούς του Παρισιού και σπίτι της μεγαλύτερης συλλογής μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη, θα κλείσει από το 2023 για τέσσερα χρόνια ώστε να ανακαινιστεί, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας.

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Ρέντσο Πιάνο και Ρίτσαρντ Ρότζερς, το Κέντρο Πομπιντού άνοιξε το 1977 και, πλέον, εμφανίζει σημάδια γήρανσης.

«Υπήρχαν δύο επιλογές», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Ροσελίν Μπασελό στην Le Figaro τη Δευτέρα. «Η μία ήταν το κέντρο να ανακαινιστεί παραμένοντας ανοιχτό και η άλλη να κλείσει τελείως». «Επέλεξα τη δεύτερη, επειδή είναι συντομότερη και λιγότερη ακριβή», είπε η ίδια.


 
 

Όπως όλα τα υπόλοιπα πολιτιστικά κέντρα στο Παρίσι, το Κέντρο Πομπιντού έκλεισε πέρυσι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και, πλέον, παραμένει κλειστό από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός του κτηρίου τοποθετεί όλα τα δομικά στοιχεία και τη μηχανολογική υποστήριξή του στο εξωτερικό, σε κοινή θέα, αφήνοντας ελεύθερους τεράστιους εκθεσιακούς χώρους στο εσωτερικό.

Οι χρωματισμοί των σωλήνων, ακολουθούν μία συγκεκριμένη σύμβαση: μπλε χρώμα για τους αγωγούς αέρα, πράσινο για σωλήνες νερού και κίτρινο για τις γραμμές ηλεκτρισμού. Στοιχεία που συνδέονται με τη μετακίνηση, όπως οι ανελκυστήρες, διαθέτουν επίσης κόκκινο χρώμα.

Η ιδέα για τη δημιουργία του τολμηρού έργου στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας είχε προκαλέσει αντιδράσεις-ακόμα και μηνύσεις- το 1970, αλλά πλέον το Κέντρο Πομπιντού αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα κτήρια του Παρισιού.


 
 

Συνολικά, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το Μουσείο το 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης