Μέγαρο Μουσικής:Η Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ, για δύο μαγικές βραδιές

Η καλύτερη ορχήστρα του κόσμου (σύμφωνα με το περιοδικό Gramophon), για άλλη μια φορά προσκεκλημένη του Μεγάρου Μουσικής, έρχεται για δυο βραδιές στην Αθήνα, με μαέστρο τον 33χρονο Άντρις Νέλσονς, μια από τις λαμπερές υποσχέσεις της διεθνούς μουσικής σκηνής και τον Ζαν-Υβ Τιμποντέ, έναν από τους πιο συναρπαστικούς πιανίστες της εποχής.   

Στο πρόγραμμα των δύο συναυλιών: Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Εισαγωγή-Φαντασία «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» (εκδοχή του 1880), Καμίγ Σαιν Σανς, Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 5, έργο 103 και Ίγκορ Στραβίνσκι, Πετρούσκα (εκδοχή του 1947).

Οι συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 23 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης είναι ενταγμένες στη δημοφιλή Σειρά «Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι».

Η Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρτχεμπάου του Άμστερνταμ είναι 123 ετών, αλλά έχει κατακτήσει μια αιώνια νεότητα με την επίμονη παράδοσή της να εκσυγχρονίζει τον ήχο της, να είναι φιλική σε καινούργια μουσικά ρεύματα και να εμπιστεύεται νέους μαέστρους με φρέσκιες ιδέες για τη σχέση της μουσικής με το κοινό.

Ο Μαρίς Γιάνσονς, ο έκτος αρχιμουσικός στην ιστορία της ορχήστρας, διαδέχθηκε τον Ρικάρντο Σαγύ το 2003 και βρήκε στους 120 μουσικούς της τους ιδανικούς συνεργάτες για το όραμά του: «Θέλω κάθε μας κοντσέρτο να είναι ένα γεγονός, για μένα, για την ορχήστρα, για το κοινό».

Το όραμα γίνεται πραγματικότητα σε κάθε εμφάνιση της ορχήστρας και το ελληνικό κοινό έχει γίνει αρκετές φορές μάρτυρας των συναυλιών-γεγονότων. Πριν από δυο χρόνια ο Λετονός Γιάνσονς έφερε μαζί του στην Αθήνα τον Κινέζο αστέρα-πιανίστα Λανγκ-Λανγκ και εφέτος παραχωρεί το πόντιουμ στον συμπατριώτη του Άντρις Νέλσονς, που στα 33 του χρόνια έχει κατακτήσει, όπως και ο μέντοράς του Γιάνσονς, μουσικούς, κριτικούς και κοινό. Κι ακόμα καλεί τον Ζαν-Υβ Τιμποντέ, έναν ευαίσθητο και εκκεντρικό πιανίστα, μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα της μουσικής σκηνής.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης