Μάριο Βίττι : Επίτιμος δημότης Ύδρας, ο σπουδαίος συγγραφέας και ελληνιστής

Επίτιμος δημότης Ύδρας ανακηρύχθηκε ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας Μάριο Βίττι, στο πλαίσιο των «Κουντουριώτειων 2020» που διοργάνωσε και φέτος ο δήμος του νησιού.  

Η εκδήλωση για την ανακήρυξη του μεγάλου Ελληνιστή σε επίτιμο Δημότη Ύδρας πραγματοποιήθηκε μαζί με την τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Γραφείο με Θέα, Φωτογραφίες 1948-1981» του Μάριο Βίττι. 

«Η Ύδρα μας τίμησε τον μεγαλύτερο εν ζωή πρεσβευτή της Ελληνικής Γραμματολογίας διεθνώς. Τίμησε έναν σπάνιο Άνθρωπο και επιστήμονα, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Υδραία Αλεξάνδρα Πέρκιζα και διατηρούν σπίτι στο Νησί μας.Με μικρές αλλά υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις που τιμούν τον πολιτισμό κοιτάμε μπροστά και συνεχίζουμε με ασφάλεια την ζωή μας», δήλωσε ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.  

 


 

O Οδυσσέας Ελύτης και ο Νίκος Γκάτσος (δεξιά) περπατούν το 1951 στην Πανεπιστημίου, κατευθυνόμενοι στο ζαχαροπλαστείο «Πικαντίλι». Συλλογές ΜΙΕΤ

Στην έκθεση, που οργανώνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης,  μέσα από τις φωτογραφίες του Βίττι παρουσιάζονται πρόσωπα και πράγματα της λογοτεχνίας μας μιας τριακονταετίας, αλλά και του κοσμοπολίτικου λόγιου περιβάλλοντος στο οποίο έζησε ο συγγραφέας-φωτογράφος.  


ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Ο Ιταλός συγγραφέας Mario Vitti και η Κική Δημούλα ποιήτρια , κατά την διάρκεια της απονομής βραβείου του κ. M. Vitti για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα , από την Ελληνική Εταιρεία Συγγραφέων που έγινε στο μουσείο Μπενάκη 

Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι – Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Τζουζέππε Ουνγκαρέττι, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Στρατής Τσίρκας, Τάκης Σινόπουλος και άλλοι– ζωντανεύουν στον ασπρόμαυρο κόσμο του Μάριο Βίττι.  


 

Ο Γιώργος Σεφέρης στο ξενοδοχείο «Park» της Κωνσταντινούπολης, τον Σεπτέμβριο του 1949. Συλλογές ΜΙΕΤ- Φωτογραφικό Αρχείο - Μario Vitti

Στην Αθήνα ή τη Ρώμη, στην Ύδρα ή τη Μύκονο, σε δρόμους, βιβλιοπωλεία, αμμουδιές αλλά και αυλές και εσωτερικά κατοικιών, ο Βίττι δεν έχανε την ευκαιρία να απαθανατίζει στιγμές με τους συνομιλητές και φίλους του.   «Ποτέ δεν έλειπε η κατάλληλη στιγμή για μια πόζα ή για αιφνιδιασμούς με τον φακό, χωρίς ωστόσο να κόβεται η ορμή και η έξαψη της συζήτησης», σημείωνε ο ίδιος.

[Αίθουσα τέχνης και πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη». Διάρκεια έκθεσης μέχρι 14 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 και 19.00-22.00].


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης