Με αφορμή και σε συνέχεια της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2017 τηλεδιάσκεψή του με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Από πλευράς της διοίκησης του ΚΠΙΣΝ υπογραμμίστηκε η συναίσθηση της ευθύνης για τη διεύθυνση αυτού του τόσο σημαντικού έργου που ανήκει σε όλους τους Έλληνες χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Τονίστηκε επίσης η σταθερή βούληση του νέου Δ.Σ. να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την πλήρη αξιοποίηση και διεύρυνση των δυνατοτήτων που παρέχει το ΚΠΙΣΝ στη χώρα μας, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, συνεχίζοντας το πλούσιο έργο που έχει κληροδοτήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε στενή συνεργασία μαζί του. Αυτές, άλλωστε, είναι και οι κατευθύνσεις που έχει λάβει το νέο Δ.Σ. από τον εντολέα του, την Ελληνική Πολιτεία.
Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία των δύο οργανισμών με άξονα τις ακόλουθες βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες αποτελούν κοινή προτεραιότητα:
1. Τη λειτουργία με πλήρη διαφάνεια και άκρα προσοχή στην οικονομική διαχείριση.
2. Τη συνέχιση της προσφοράς ενός πλούσιου και πολύμορφου πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, αθλητικού και ψυχαγωγικού προγράμματος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους, ανοιχτού και χωρίς χρέωση για τη μέγιστη πλειοψηφία των εκδηλώσεων, χάρη στην στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων. Οι δωρεές θα καλύπτουν έξοδα εκδηλώσεων και προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, καθώς και λειτουργικά έξοδα του ΚΠΙΣΝ.
3. Την αξιοποίηση από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) των δυνατοτήτων που προσφέρει το έργο, με στόχο τον άμεσο πολλαπλασιασμό της προσφοράς τους στο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των τριών φορέων (ΕΛΣ, ΕΒΕ και ΚΠΙΣΝ), η βούληση της διοίκησης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να προσφέρει σε μόνιμη βάση κάθε δυνατή βοήθεια στην ΕΛΣ και την ΕΒΕ, ιδιαίτερα κατά την μεταβατική περίοδο προσαρμογής τους στις νέες εγκαταστάσεις, καθώς και τα ευρέα περιθώρια συνεργασίας για κοινές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις.
4. Την ανάγκη σύντονης προσπάθειας των τριών φορέων για την καταγραφή τους στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη ως μειζόνων κέντρων, και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με μεγάλους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς φορείς.
Επιπλέον, συμφωνήθηκαν τακτικές συναντήσεις ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο οργανισμών.
Τέλος, εκφράστηκε η αισιοδοξία του ΙΣΝ και του ΚΠΙΣΝ ότι με σκληρή δουλειά από όλους θα επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της χώρας μας, με επίκεντρο τον πολιτισμό και την παιδεία.