Η «Αΐντα» του Βέρντι, από την όπερα της Σκάλας του Μιλάνου σε online streaming

Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την πρώτη πρεμιέρα της διάσημης όπερας «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι. Γιορτάζοντας αυτή την σπουδαία επέτειο, από τις 12 έως και τις  14 Φεβρουαρίου η μοναδική παράσταση θα παρουσιαστεί σε online streaming με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Μπαλέτο του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου στο Christmas Theater On Line  [www.christmastheater.gr].

Η «Αΐντα» γράφηκε ανάμεσα στο 1870 και το 1871, ως παραγγελία του κυβερνήτη της Αιγύπτου, Κεντίβ Ισμαήλ (χρηματοδότη του Μπαϊρόιτ), για την νέα όπερα του Καΐρου ως μέρος των εορτασμών του ανοίγματος της Διώρυγας του Σουέζ.

Για τη δημιουργία μιας όπερας σε αιγυπτιακό στυλ, ο Βέρντι μελέτησε αιγυπτιακή ιστορία, γεωγραφία, θρησκεία. Επίσης, παρήγγειλε στο Μιλάνο έξι σάλπιγγες της Αΐντα για τη μεγάλη στιγμή του θριάμβου, στη δεύτερη σκηνή.


 
 

Η πρεμιέρα της «Αΐντα» ήταν επεισοδιακή. Το καλοκαίρι του 1870 ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. 

Τα σκηνικά και τα μηχανήματα σκηνής  -που είχαν κατασκευαστεί στο Παρίσι, δεν μπορούσαν να ναυλωθούν. Έτσι, ο Βέρντι καθυστερούσε να γράψει μουσική στην ώρα του.

Για αυτό τον λόγο, αντί της «Αΐντα», η Όπερα του Καΐρου εγκαινιάστηκε με τον «Ριγολέττο». Η δε πρεμιέρα της «Αΐντα» έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 1871, με τον Βέρντι να ολοκληρώνει τη μουσική λίγες εβδομάδες πριν την πρεμιέρα.

Αμέσως μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 1872 πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα του Μιλάνου η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της όπερας.


 
 

Σχεδόν 150 χρόνια μετά, η Σκάλα του Μιλάνου παρουσιάζει την «Αΐντα» σε μια σπουδαία παραγωγή με τη χορωδία και την ορχήστρα σε πλήρη σύνθεση και με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια σε σκηνοθεσία  Φράνκο Τζεφιρέλι.

Η παράσταση έχει ελληνικούς υπότιτλους.

Επιθυμώντας να πεθάνει στο πλευρό του αγαπημένου της

Η δράση του έργου -όπερα σε τέσσερις πράξεις, πάνω σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι βασισμένο σε σενάριο του Ωγκύστ Μαριέτ, εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, συγκεκριμένα στη Μέμφιδα και στις Θήβες, την εποχή ισχύος των Φαραώ.

Η Αΐντα, κόρη του Βασιλιά της Αιθιοπίας, είναι σκλάβα της Αμνέριδας που είναι κόρη του Βασιλιά της Αιγύπτου. Και οι δύο γυναίκες αγαπούν τον Ρανταμές, αρχιστράτηγο των Αιγυπτίων, ο οποίος επιστρέφει νικητής από τον πόλεμο κατά των Αιθιόπων.


 
 

Υποκύπτοντας στις πιέσεις του πατέρα της, η Αΐντα εκμαιεύει από τον ερωτευμένο Ρανταμές ένα στρατιωτικό μυστικό. Εξοργισμένη, η Άμνερις τον κατηγορεί για προδοσία.

Στη συνέχεια προσπαθεί να τον σώσει, αλλά μάταια: Ο Ρανταμές καταδικάζεται από το ιερατείο να ταφεί ζωντανός σε μία υπόγεια κρύπτη. Εκεί έχει κρυφτεί η Αΐντα, επιθυμώντας να πεθάνει στο πλευρό του αγαπημένου της.

Ο διασημότερος συνθέτης του ιταλικού Ρομαντισμού

Ο Τζουζέπε Βέρντι, ο διασημότερος συνθέτης του ιταλικού Ρομαντισμού, γεννήθηκε στο Λε Ρόνκολε της βόρειας Ιταλίας το 1813 και πέθανε στο Μιλάνο το 1901.

Σπούδασε μουσική στο επαρχιακό Μπουσσέτο και στη συνέχεια στο Μιλάνο. Τα πρώτα του έργα γράφηκαν μέσα στο επαναστατικό κλίμα της εποχής, απηχώντας ιδεολογικά τον αγώνα για την απελευθέρωση των ιταλικών κρατιδίων από τους Αυστριακούς και την ενοποίησή τους σε κυρίαρχη χώρα.

Η ενασχόλησή του με την πολιτική τον ανέδειξε σε εθνικό σύμβολο. Το 1861 εξελέγη μέλος του πρώτου ιταλικού κοινοβουλίου.

 


 
 

Διασημότερες όπερές του είναι οι: «Ναμπούκκο» (1842), «Ριγολέττος» (1851), «Ο Τροβαδούρος» (1853), «Η Παραστρατημένη» (1853), «Η Δύναμη του Πεπρωμένου» (1862), «Αΐντα» (1871), «Οθέλλος» (1887) και «Φάλσταφ» (1893).

Μεταδόσεις

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στις 20.00
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 16.00 και  στις 20.00

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης