Έμεινε για πάντα στα χαρτιά. Σενάριο για κωμωδία είχε στείλει ο Μάρκες στον Μπουνιουέλ

Ο Λουίς Μπουνιουέλ στις Κάννες το 1971: Ο Μάρκες έστειλε στον πρωτοποριακό δημιουργό σενάριο για κωμωδία που, για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν γυρίστηκε ποτέ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Μαδρίτη

«Είναι τόσο εύκολο, που μπορούν να το κάνουν και οι άντρες»: Αυτός θα ήταν ο τίτλος κωμωδίας που είχε στείλει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στον Λουίς Μπουνιουέλ για την κάνει ταινία -αλλά το σενάριο, που ήρθε πρόσφατα στο φως, παρέμεινε απλά προσχέδιο.

Όπως αναφέρει την Κυριακή η El Pais, η Ισπανική Ταινιοθήκη εντόπισε στο αρχείο της ένα προσχέδιο σεναρίου που είχε στείλει ο συγγραφέας Μάρκες το 1962, στο ξεκίνημα της πορείας του, στον ήδη τότε γνωστό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ.

Ο έφορος της Ταινιοθήκης Χαβιέρ Ερέρε ανέφερε πως οι δύο άνδρες «είναι πιθανό να σκόπευαν να υρίσουν μαζί μια ταινία» αλλά δεν διευκρινίστηκε γιατί το σχέδιο δεν προχώρησε. Το προσχέδιο βρέθηκε στα έγγραφα που ο Μπουνιουέλ είχε κληροδοτήσει στην Κινηματοθήκη.

Ο Μάρκες έστειλε το κείμενο στον Μπουνιουέλ, ο οποίος τότε ήταν εξόριστος στο Μεξικό. Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί μέσω του σεναριογράφου Λουίς Αλκορίθα.

Την εποχή εκείνη ο Μάρκες είχε ήδη δημοσιεύσει διηγήματα και δύο μυθιστορήματα αλλά δεν ήταν ακόμη ιδιαίτερα γνωστός. Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του απονεμήθηκε περίπου είκοσι χρόνια αργότερα.

Αντιθέτως, ο Μπουνιουέλ ήταν διάσημος και είχε ήδη γυρίσει τον Ανδαλουσιανό Σκύλο μαζί με τον Σαλβαδόρ Νταλί.

Το σενάριο του Μάρκες είχε ως πρωταγωνίστριες τρεις νεαρές ξαδέλφες που κληρονομούν ένα βενζινάδικο και παρά τις διάφορες ατυχίες που συναντούν, καταφέρνουν να δώσουν πνοή στην επιχείρησή τους.

Πηγή: 
in.gr

Δείτε επίσης