Άνοιξε για το κοινό η μεγάλη έκθεση «Unboxing Callas» της ΕΛΣ

Η έκθεση Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ, σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη, θα υποδέχεται το κοινό έως και τις 10 Ιανουαρίου 2024, καθημερινά 10.00-21.00, με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση παρουσιάζει με έναν σύγχρονο τρόπο τη σπουδαία συλλογή που δημιούργησε ο Δημήτρης Πυρομάλλης για τη Μαρία Κάλλας, η οποία περιλαμβάνει περίπου 4.000 δίσκους βινυλίου, 6.000 CD, εκατοντάδες βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων, περιοδικές εκδόσεις, χιλιάδες φωτογραφίες, αυτόγραφα, ιδιόγραφα, γραμματόσημα, μετάλλια, αλλά και προσωπικά της είδη.

Επιπλέον, παράλληλα με σπάνια τεκμήρια από το αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εκτίθενται και νέα πρωτότυπα εικαστικά έργα, εμπνευσμένα από τη συλλογή Πυρομάλλη, των σύγχρονων καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών Μαρίας Βαρελά, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Πέτρου Ευσταθιάδη, Ελευθερίας Κοτζάκη, Χρυσάνθης Κουμιανάκη, Αγγελικής Μπόζου, Λυκούργου Πορφύρη, Πάνου Προφήτη, Μάριου Σταμάτη, Αλέξη Φιδετζή και Μαλβίνας Παναγιωτίδη.

Αντλώντας έμπνευση από το unboxing, όπως αυτό έγινε δημοφιλές μέσα από ψηφιακές κοινότητες, η έκθεση προτείνει έναν εικαστικό και διεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης, εξερεύνησης και ανάγνωσης της σπουδαιότερης λυρικής τραγουδίστριας όλων των εποχών, της Μαρίας Κάλλας, μέσα από τη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Για την έκθεση συνεργάστηκαν οι Στέφη Στούρη (συνεργάτιδα επιμέλειας), Δημήτρης Πυρομάλλης (σύμβουλος), Σοφία Κομποτιάτη (επιστημονική επιμέλεια) και Σοφία Θεοδωράκη (συντονισμός παραγωγής).

H έκθεση αποτελεί μέρος του αφιερωματικού προγράμματος της ΕΛΣ για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του Υπουργείου Πολιτισμού. Καλλιτεχνική επιμέλεια Προγράμματος Έτους Κάλλας ΕΛΣ: Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ.

Τις πρωινές ώρες λειτουργίας της έκθεσης από Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00-13.00, θα συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο φροντιστικές πρακτικές σχετικές με το αρχείο. Συγκεκριμένα:

Α. Στο Εργαστήριο Συντήρησης Ενδυμάτων, δύο από τα ιστορικά κοστούμια της Μαρίας Κάλλας δέχονται επεμβατικές εργασίες συντήρησης, οι οποίες περιλαμβάνουν: καθαρισμό, σχηματοποίηση, στερέωση και συμπλήρωση απωλειών με σεβασμό στην αυθεντικότητά τους.

Β. Στο Εργαστήριο Συντήρησης Χαρτιού, συντηρητές πραγματοποιούν τις πρώτες εργασίες διάσωσης σε ιστορικά έντυπα προγράμματα από παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις οποίες συμμετείχε η Μαρία Κάλλας.

Γ. Στον σταθμό Αρχειοθέτησης συνεχίζεται η διαδικασία τεκμηρίωσης, αρχειοθέτησης και οργάνωσης της φωτογραφικής συλλογής που πρόσφατα ο Δημήτρης Πυρομάλλης δώρισε στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα εξελίσσεται παράλληλο πρόγραμμα ξεναγήσεων, ομιλιών και παρουσιάσεων, αλλά και εκπαιδευτικών δράσεων για νεότερες ηλικίες. Στις δράσεις για ενήλικες τόσο οι συντελεστές της έκθεσης όσο και οι εικαστικοί έρχονται σε διάλογο με το κοινό, με αφορμή το αρχειακό υλικό, τη σύγχρονη δημιουργία, αλλά και την ίδια τη Μαρία Κάλλας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μια βιωματική αφήγηση μοιραζόμενοι ιστορίες από την έρευνά τους στο αρχείο.

Στις εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ διοργανώνουν για τους νεαρούς επισκέπτες της έκθεσης μια πρωτότυπη βιωματική ξενάγηση με τον τίτλο Ξεκλειδώνοντας τον Μύθο: Το γκρίζο κουτί των χρωμάτων. Παιδιά ηλικίας 8-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν δημιουργικά την έκθεση, να ξετυλίξουν τον μύθο της Μαρίας Κάλλας, να εξοικειωθούν με τις πρακτικές ταξινόμησης, αρχειοθέτησης και συντήρησης αρχειακού υλικού και μέσω αυτών να έρθουν σε επαφή με τη μαγεία της όπερας.

1.       Τις Τρίτες 5, 12, 19 Δεκεμβρίου 2023 και 9 Ιανουαρίου 2024 στις 11.00 θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο κοινό από τη Στέφη Στούρη, συνεργάτιδα επιμέλειας της έκθεσης, και τη Δρα Σοφία Κομποτιάτη, επιστημονική επιμελήτρια της έκθεσης.

2.       Τις Τετάρτες 29 Νοεμβρίου και 6, 13, 20 Δεκεμβρίου 2023 στις 18.00 θα γίνουν ξεναγήσεις στο κοινό με την παρουσία των εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση.

3.       Τις Παρασκευές 1, 8 και 15 Δεκεμβρίου 2023 στις 18.00 θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ομιλίες και παρουσιάσεις για ενήλικες από σημαντικούς καλεσμένους:

–          1 Δεκεμβρίου: «Η Μαρία Κάλλας και η Ελλάδα», από τη Δρα Σοφία Κομποτιάτη, Μουσικολόγο, ΕΛΣ

–          8 Δεκεμβρίου: «Η Μαρία Κάλλας μέσα από τη δισκογραφία της», από τον Παναγή Παγουλάτο, Διευθυντή Καλλιτεχνικού Συντονισμού & Διανομών ΕΛΣ

–          15 Δεκεμβρίου: «Ιστορίες συντήρησης θεατρικών κοστουμιών: Συντηρώντας την ύλη, διατηρώντας τη μνήμη», από τη Δρα Τατιάνα Κουσουλού, Συντηρήτρια υφάσματος, Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, Υπουργείο Πολιτισμού.

Όλες οι παραπάνω δράσεις του παράλληλου προγράμματος θα πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο, συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων (25 άτομα) και με προκράτηση στην ticketservices.gr από 23 Νοεμβρίου 2023.

Στις εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ξεκλειδώνοντας τον Μύθο: Το γκρίζο κουτί των χρωμάτων θα υλοποιηθεί για:

– Δημοτικά σχολεία, 29 Νοεμβρίου 2023, 1, 6, 8, 13, 15, 20, 22 Δεκεμβρίου 2023 και 10 Ιανουαρίου 2024 (10.00-11.00)

Υποβολή συμμετοχής: Τηλεφωνικά, Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-14.00 στο 2130885742

– Μεμονωμένους επισκέπτες, 27 Δεκεμβρίου 2023 και 3 Ιανουαρίου 2024 (17.00-18.00), 29 Δεκεμβρίου 2023 και 5 Ιανουαρίου 2024 (10.00-11.00)

Υποβολή συμμετοχής: Τηλεφωνικά, καθημερινά 9.00-21.00 στο 2130885700.

Καλλιτεχνική επιμέλεια Προγράμματος Έτους Κάλλας Γιώργος Κουμεντάκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια UNBOXING CALLAS Βασίλης Ζηδιανάκης / ATOPOS cvc

Συνεργάτιδα επιμέλειας Στέφη Στούρη

Σύμβουλος Δημήτρης Πυρομάλλης

Επιστημονική επιμέλεια Σοφία Κομποτιάτη

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μαρία Βαρελά, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Ελευθερία Κοτζάκη, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Αγγελική Μπόζου, Λυκούργος Πορφύρης, Πάνος Προφήτης, Μάριος Σταμάτης, Αλέξης Φιδετζής & Μαλβίνα Παναγιωτίδη

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προκράτηση στην ticketservices.gr

Οι προκρατήσεις έχουν ξεκινήσει

Πληροφορίες: Ταμεία ΕΛΣ (2130885700 | καθημερινά 9.00-21.00)

Οργάνωση: Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με την ΕΒΕ και το ΚΠΙΣΝ

Σε συνεργασία με τον ATOPOS cvc και το πρόγραμμα Atopos Unbound


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης