Ψάχνουν "βαριά" χαρτιά ΠΑΣΟΚ - Κίνημα - Αναστάτωση για τη μεταγραφή Γκερέκου - Πως διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στη Χ. Τρικούπη

Ισχυρές προσωπικότητες από τις παλιές καλές ημέρες του ΠΑΣΟΚ αναζητούν Βενιζέλος - Παπανδρέου για "μπροστάρηδες" των ψηφοδελτίων των κομμάτων τους ενόψει βουλευτικών εκλογών. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχουν απλώσει δίχτυα και προσπαθούν να προσεγγίσουν αρκετά ανενεργά μέλη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιώργος Φλωρίδης που επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε το ήθος του πρώην υπουργού όπως αποδείχθηκε με την παράδοση της βουλευτικής του έδρας όταν παραιτήθηκε και εκείνος αναγνώρισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο για την χώρα, αποδεχόμενος τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Και όλα αυτά, ενώ δεν πάνε πολλοί μήνες από τότε που ο Γιώργος Φλωρίδης χαρακτήριζε «αποκρουστικό» το κόμμα από το οποίο προέρχεται, ζητώντας την δημιουργία κάτι νέου στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. 

Την ίδια στιγμή, στο στρατηγείο του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό της κυβέρνησής του Χάρη Καστανίδη, προκειμένου να στρατευθεί και εκείνος στον αγώνα του νεότευκτου Κινήματος. Και όλα αυτά, ενώ στις δηλώσεις του ακόμα ο Χάρης Καστανίδης, θύμιζε ότι διαγράφηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου όταν διαφώνησε με τις πολιτικές λιτότητας και πως τον συναντά τώρα ξανά, που το νέο Κίνημα «διακηρύσσει την ανάγκη να βγει η χώρα από την κρίση με την άσκηση πραγματικά προοδευτικών πολιτικών, μακριά από τη βία της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής (…) που διακηρύσσει ότι δεν μπορεί να είναι ουραγός της Δεξιάς ούτε παρακολούθημα κανενός». 

Την ίδια ώρα, στην Χαριλάου Τρικούπη, αναστάτωση έχει προκαλέσει η μεταγραφή της Άντζελας Γκερέκου στη ΝΔ, η οποία θα είναι υποψήφια στη Κέρκυρα με το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. 

«Θεωρούμε αδιανόητο να αναλάβει τέτοιο πολιτικό κόστος ο Αντώνης Σαμαράς», έλεγαν στη Χαριλάου Τρικούπη πριν την ανακοίνωση της απόφασης της κα. Γκερέκου και πλέον αναμένεται φλογερή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ όμως απασχόλησαν και οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες. Με το κόμμα να έχει μειωμένη απόδοση στην πρόθεση ψήφου, και εξ αιτίας της εμφάνισης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, κινούμενο μεταξύ 3,9% και 6%, στην Χαριλάου Τρικούπη δεν έχαναν την αισιοδοξία τους. Αντίθετα, εκτιμούσαν ότι πρόκειται για ένα ποσοστό που κρατά το ΠΑΣΟΚ ζωντανό στην κούρσα για τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης, την οποία πάντως διεκδικούν μαζί του το Ποτάμι, το ΚΚΕ και η ΧΑ. 

Αναλύοντας τα αποτελέσματα που ήθελαν αυξημένο το ποσοστό των αναποφάσιστων και σταθερή την πλειοψηφία των πολιτών που τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, εκτιμούσαν ότι στον δρόμο προς τις κάλπες τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα αυξηθούν, λόγω και των «παραδοσιακών» ψηφοφόρων που διατηρεί σε αντίθεση με το Ποτάμι.

Ειδικά για το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, δε, παρατηρούσαν ότι στην «επίσημη πρώτη» καταγραφή του παραμένει και στις τρεις δημοσκοπήσεις κάτω από το κατώφλι του 3% για την είσοδο στη Βουλή, προεξοφλώντας μάλιστα πως δεδομένης της πόλωσης που θα ακολουθήσει, θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο. 

Οι ίδιοι άλλωστε, δεν σταματούν να θυμίζουν πως το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το «σπίτι» των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, επικαλούμενοι ολοένα και περισσότερο τον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου. Ενισχύοντας την πρόβλεψή τους, παρέπεμπαν και στα δημοσκοπικά ποσοστά του Ποταμιού όταν πρωτοεμφανίστηκε. 

Οι θετικές γνώμες πριν την ίδρυσή του, θύμιζαν, έφταναν το 39%, με τις πρώτες δημοσκοπικές καταγραφές να το φέρνουν στο 13-15% και τελικά να λαμβάνει 6,5% στην κάλπη…

Στην έδρα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αντίθετα, θύμιζαν ότι πρόκειται για έναν φορέα που μετρά μόλις τρεις ημέρες ζωής, χωρίς ακόμα να έχει αναπτύξει την στρατηγική του, αφού έχει πραγματοποιήσει μόλις δύο εκδηλώσεις, ενώ είναι περιορισμένες και οι εμφανίσεις στελεχών του στα ΜΜΕ. 

Επικαλούνταν μάλιστα και ανάλυση με χθεσινή ημερομηνία της JP Morgan που είχαν στα χέρια τους, και η οποία με βάση στοιχεία της Pro Olympic Circles Polls έδινε 4,8% στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, 2,2% στο ΠΑΣΟΚ, 4% στο Ποτάμι, 25% στη ΝΔ και 35% στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης