Τσίπρας: Επιμένει στο ξήλωμα του Μνημονίου

Ούτε μία εβδομάδα δεν κράτησε η εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, παρότι υποτίθεται ότι ισχύει η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στο Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης, συνοδευόμενη από ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής.

Η εμφαντικά ετεροβαρής συμφωνία, που επιτρέπει στους δανειστές να μην συνεχίσουν την ομαλή καταβολή των δόσεων, ώστε να μπορεί η Αθήνα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις, το μπαράζ προσβλητικών δηλώσεων κατά της χώρας από σειρά παραγόντων, αλλά και η σφοδρή εσωκομματική αντίδραση στο νέο πλαίσιο, έχουν κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να επανεξετάσει την τακτική του.
Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η συμφωνία, στην αποδοχή της οποίας σύρθηκε για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να λειτουργήσει, έτσι όπως την εφαρμόζουν οι εταίροι.
Η προειδοποίηση της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ ότι δεν μπορεί να του πληρώσει τη δόση του Μαρτίου, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της προσπάθειας να επανατοποθετήσει τη σχέση της με τους δανειστές, για τους οποίους θεωρεί ότι οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους για τον χειρισμό των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.  Άλλωστε ακόμη κι αν βρεθούν τα χρήματα για τη δόση του Μαρτίου, το πρόβλημα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης θα παραμείνει.
Ταυτόχρονα και για να μην χάσει τα ερείσματά της στο εσωτερικό – καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν το «τελειωτικό χτύπημα» για την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας (αλλά και οι υπουργοί) στέλνουν μηνύματα περί «τέλους του μνημονίου» και διαβεβαιώνουν ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα εφαρμοστούν – στον κατάλληλο χρόνο και με τρόπο, αλλά θα εφαρμοστούν.
Μαζί με αυτό το μήνυμα ο πρωθυπουργός στέλνει κι άλλο ένα: Ότι θα αξιοποιήσει το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας και θα συνεχίσει να αναζητά συμμαχίες και στηρίγματα.
Ο πρωθυπουργός  στο ημερολόγιό του θέτει μεν ως προτεραιότητα της κυβέρνηση να προχωρήσει στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά θέτει ως στόχο της διακυβέρνησης «το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό», όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο ημερολόγιο του.
Και προσθέτει με νόημα: «Να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατειά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα, υλοποιώντας το βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα», αλλά και «να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης