Τσίπρας: Δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική, είμαι όμως 49

«Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις γίνανε επί των ημερών μας» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Σημασία έχει να δούμε πως να κάνουμε συμμέτοχους τους πολίτες σε μεταρρυθμίσεις που να έχουν κοινωνική συναίνεση», εξήγησε ο κ. Τσίπρας και καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης για το μεταρρυθμιστικό της έργο, λίγο πριν τις εκλογές.


Αναφερόμενος στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, «σου ακούγεται σύγχρονο να βγάζεις 20.000 παιδιά κάθε χρόνο έξω» από τα πανεπιστήμια αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ συνέχισε, λέγοντας πως «το να βάζεις έναν τεχνητό φραγμό» με την ελάχιστη βάση εισαγωγής «ήταν τελείως λάθος». Ο ίδιος εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη πως «ήθελε να κόψει εισακτέους από τα πανεπιστήμια, για να μειώσει δαπάνες για τα πανεπιστήμια» και την ίδια στιγμή «να διώξει κόσμο στα κολέγια». Στη δική του πρόταση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης, ώστε να μην «μαραζώσουν οι περιφερειακές σχολές». Παράλληλα, καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία, λέγοντας προς τον Σταύρο Θεοδωράκη: «Πιστεύεις τώρα στα αλήθεια ότι στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί ένα πανεπιστήμιο Χάρβαρντ;» και πρόσθεσε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμαι στην Ελλάδα πως «δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη ότι αυτό που λες και φαντάζει πολύ πραγματικό, θα γίνει πραγματικότητα».

Μιλώντας για τα γεγονότα της περιόδου του 2015, «δεν έχω μόνο εγώ ευθύνες, έχεις και εσύ ευθύνες για το παρελθόν» ισχυρίστηκε προς τον συνομιλητή του ο κ. Τσίπρας και απάντησε πως «βέβαια, θα έχει κυρώσεις», στο ερώτημα «ένας πολιτικός αν χάσει με 5-6 μονάδες θα έχει κυρώσεις;»

Μιλώντας για την περίοδο των μνημονίων, ανέφερε πως «τα μνημόνια είχαν και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις» και αναφερόμενος στο μνημονιακό παρελθόν, «εσύ φταις για όλα το 2016» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, προς τον κ. Θεοδωράκη πως «η ευθύνη ήταν δικιά μου που δεν κατάφερα να σας πείσω τότε εσένα και την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά», καθώς η απλή αναλογική θα μπορούσε να είχε γίνει νόμος από τις προηγούμενες εκλογές και θα άλλαζε όλο το πολιτικό σύστημα», υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στον αντίποδα, «αυτό το οποίο λέμε είναι ότι βασίζεται στην πραγματικότητα» η προοδευτική διακυβέρνηση, τη στιγμή που «ούτε οραματίζομαι ούτε προσδοκώ να υπάρχει μια κυβέρνηση» ηττημένων, όπως είπε. Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης «εσκεμμένα έβαλε σε αυτή τη συζήτησή αυτήν την εμμονή του και έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ηττημένων πως «δεν είναι αυτό το όραμά μου. Εγώ θέλω μια κυβέρνηση σταθερή, μια κυβέρνηση τετραετίας».
Κάνοντας ειδική αναφορά προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, «η έρευνα σε βάθος θα καταλήξει προφανώς σε πολιτικά πρόσωπα» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξηγώντας την ίδια ώρα πως «ένα έγκλημα ήταν ο βιασμός των άρθρων του συντάγματος» και ένα δεύτερο «έγκλημα ήταν η συγκάλυψη». Στο ίδιο πλαίσιο, «αν δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος τότε πως επικαλείτο το εθνικό απόρρητο» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους με κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει». Παράλληλα, «θα λογοδοτήσουμε όλοι με βάση την ευθύνη η χώρα να έχει κυβέρνηση» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Ως προς τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, ήταν «ένα αναγκαίο κακό» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρόσθεσε ότι «δεν έχω κανένα παράπονο από τον Καμμένο στην πρώτη φάση διακυβέρνησης». Για την «Συμφωνία των Πρεσπών» υποστήριξε πως «το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να πω άστο, ο επόμενος». «Δεν το έκανα γνωρίζοντας ότι οι ευκαιρίες σε μεγάλα κρίσιμα θέματα δεν γίνονται» σημείωσε, για να συμπληρώσει πως «αν υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο είναι ο Μητσοτάκης».
Ερωτηθείς για την υπόθεση Κασιδιάρη, «είναι μεγάλη υποκρισία αυτό που έχει γίνει» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας πως «ο Μητσοτάκης είχε άλλο σχεδιασμό. Δεν τον ενδιέφερε να αποκλείσει μόνο τον Κασιδιάρη. Τον ενδιέφερε να μοιράσει την τράπουλα στη γαλάζια πολυκατοικία». Η αγωνία του ήταν να μείνουν έξω τα μισά κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας, συμπλήρωσε.
Για το κόστος του κυβερνητικού του προγράμματος ανέφερε πως «έχουμε δώσει αναλυτικότατη κοστολόγηση», για να προσθέτει πως «ένα πρόγραμμα δεν είναι στατικό».
Με φόντο τις υποθέσεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, «ήταν ένα δίλημμα για μένα και το 2019 είχα σκεφτεί πολύ σοβαρά την αλλαγή του συστήματος» απάντησε ως προς την εκλογή των Ευρωβουλευτών με σταυρό, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στην κατάργησή του. «Αν μπορεί να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεσή όλων των κομμάτων, θα μπορούσαμε να το συζητήσαμε», τόνισε.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, λέγοντας πως στο δημοψήφισμα ότι «εκεί περαπέσανε 20 μονάδες» έξω, απαριθμώντας παράλληλα όλα τα αποτελέσματα σε σχέση με τις δημοσκοπικές προβλέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Κυριακή κοντή γιορτή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα αν οι δημοσκόποι πέσουν έξω, «δεν τρέχει τίποτα. Και πάλι φίλοι». Σε έναν καταμερισμό πολιτικών ευθυνών, ο κ. Τσίπρας είπε ως «ο ηγέτης έχει πάντα την ευθύνη Ο λαός κάνει τις επιλογές του», αλλά «δεν έχει πάντα δίκαιο ο λαός, αλίμονο», ανταπάντησε.


Ερωτηθείς για την προσωπική του πορεία στην πολιτική στο εξής, «Για την Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα να σπάσω την αντιπολιτική αντίληψη δεν θα αλλάξει κάτι την επόμενη μέρα εξήγησε ο κ. Τσίπρας και παραδέχθηκε πως «έχω κάνει λάθη, αλλά υπηρετώντας ορθές κεντρικές πολιτικές στρατηγικές». Για την περίοδο της διαπραγμάτευσης, «αυτή ήταν η λαϊκή εντολή που πήρα» επισήμανε και πρόσθεσε πως «πήγα μέχρι τέλους, μέχρι εκεί που μπορούσα να φτάσω» στη διαπραγμάτευση, καθώς και ότι «δεν οδήγησα τη χώρα στα βράχια».


«Δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική είμαι όμως 49 στην Ελλάδα η σύνταξη έχει φτάσει στα 67. Ελπίζω να μη φτάσω εκεί» πρόσθεσε και χαρακτήριζε ως challenge (πρόκληση) να αποδείξω ότι μπορώ «μπορώ να κάνω πράγματα για την Αριστερά χωρίς να έχω αξιώματα». «Δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου να συνταξιοδοτηθεί με αξιώματα», όπως είπε, αλλά «η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό ποια θα είναι η πορεία μας σε αυτές τις εκλογές», κατέληξε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης