Το σχέδιο «Δήμητρα» του Βαρουφάκη βάζει φωτιά στα σενάρια για «κυβέρνηση ηττημένων»

Η ρητορική που χρησιμοποιεί το ΜΕΡΑ25 τις τελευταίες ημέρες δεν θεωρείται τυχαία από τους αναλυτές. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη «φλερτάρει» με το λεγόμενο αντισυστημικό κοινό και διεκδικεί την ψήφο αυτής της απροσδιόριστης δεξαμενής. Η επιβεβαίωση του εκπροσώπου τύπου του ΜΕΡΑ25, ότι μπορεί να κλείσουν οι τράπεζες από τις πολιτικές που επιθυμούν να εφαρμόσουν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

 Οι αναφορές περί δραχμής και κλειστών τραπεζών ερέθισαν τα αντανακλαστικά της Χαριλάου Τρικούπη, που έτσι κι αλλιώς έχει αποκλείσει τον Γιάνη Βαρουφάκη από μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε ενδεικτικά πως, «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά ήταν και είναι απέναντι στους θιασώτες της επιστροφής στη δραχμή και στον άξιο εκπρόσωπό τους, Γιάνη Βαρουφάκη». Ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος,   Παναγιώτης Δουδωνής από την άλλη χαρακτήρισε τα σενάρια συνεργασίας «προϊόν μυθομανίας» και υπογράμμισε ότι έχουν αποκλείσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη.

Από την Κουμουνδούρου, παρατηρούν με επιφύλαξη τα όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αξιοσημείωτη είναι και η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Κω, που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων». «Μην ακούτε τη προπαγάνδα φόβου των φοβισμένων. Δε σχηματίζουν ποτέ κυβέρνηση οι ηττημένοι. Κυβερνήσεις σχηματίζουν πάντα και παντού οι νικητές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Και το ΜΕΡΑ25 πάντως, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν έχει υπάρξει προεκλογικός διάλογος. Παράλληλα, επιμένουν ότι δεν επιδιώκουν την επιστροφή στις δραχμές, ούτε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στέλεχος του κόμματος, επισημαίνει ότι «δεν γυρίσαμε εμείς τον χρόνο πίσω στο 2015, απλώς παρουσιάζουμε το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει ως σχέδιο νόμου στην βουλή από το ‘20». Και συνεχίζουν λέγοντας ότι το σχέδιο «Δήμητρα» είναι ένα ψηφιακό σύστημα συναλλαγών. Μπορεί ωστόσο να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας για τις καταθέσεις των πολιτών σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες. Και επιπλέον, σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος.

Αυτή η θύελλα αντιδράσεων πάντως, βρίσκει τον Γιάνη Βαρουφάκη να περιοδεύει σε αρκετές περιοχές της χώρας. Χθές, βρέθηκε στο Αίγιο ώστε να συζητήσει με τους πολίτες και όπως λέει σε ανάρτησή του η κουβέντα δεν επικεντρώθηκε μόνο στο σύστημα «Δήμητρα», κυμάνθηκε από την ψυχική υγεία και τη διαφθορά στο χώρο της εργολαβίας, ως τα κόκκινα δάνεια. Σήμερα το απόγευμα, θα μιλήσει στο Μενίδι σε μια περιοχή που το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Παράλληλα, ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 ετοιμάζεται για το ντιμπέιτ αρχηγών. Όπως δηλώνουν πηγές του ΜΕΡΑ25, απαντούν θετικά στο ενδεχόμενο τηλεμαχίας, όμως με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης