Τα μάτια όλων στραμμένα στο ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά

Το μπάχαλο με τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών δεν έχει προηγούμενο. Για παράδειγμα δεν βγάζουν εσκεμμένα τις θεματικές άδεις για να κλέισουν όσοι δεν πήραν πανελλαδική άδεια (θα μπορούσαν να περιοριστούν σε θεματικές και να συνεχίσουν να λειτουργούν).

Βέβαια το κύρι θέμα είναι αν ο νόμος Παππά βγει συνταγαμτικός. Θα το κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο μετέχουν περί τους 30 ανώτατους δικαστικούς.

Σε αυτούς έχουν τεθεί προς κρίση και αξιολόγηση πληθώρα θεμάτων που έχουν υποβάλει με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, με βάση τον οποίο δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες και έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι ανώτατοι δικαστικοί που δίκασαν τον περασμένο Ιούλιο τις προσφυγές, μεταξύ των οποίων και αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου, θα κληθούν να αποφασίσουν για κρίσιμα θέματα συμφωνίας ή μη του εν λόγω νόμου με το Σύνταγμα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να καθορίζει τα της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.

Επίσης πολύ σημαντικό θεωρείται και το θέμα που έχει τεθεί προς κρίση σχετικά με τον περιορισμένο αριθμό, τέσσερις, για τις τηλεοπτικές άδειες που χορηγήθηκαν, καθώς στις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί θεωρούν τη ρύθμιση αντισυνταγματική επειδή, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία και άλλες βασικές διατάξεις του Συντάγματος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης