Την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που μπορεί να ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ για το Ταμείο Απανθρακοποίησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση θα γίνει από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών και θα αφορά την χρηματοδότηση της σύνδεσης των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αλλά και στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων στα νησιά. «Πάνω στο «απέραντο γαλάζιο» της, η «ελληνική Πολυνησία» πρέπει και θα γίνει πιο πράσινη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε είσης ότι η Ελλάδα έχει επεκτείνει τις δεσμεύσεις της για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και ανέδειξε τις τέσσερις πιο σημαντικές:
Πρώτη είναι η δημιουργία δύο επιπλέον μεγάλων θαλάσσιων εθνικών πάρκων, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, που θα αυξήσουν το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των ελληνικών χωρικών θαλάσσιων υδάτων.
Δεύτερη, η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.
Τρίτη, η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συστήματος επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026.
Και τέταρτη, θα απομακρυνθούν τα πλαστικά απορρίμματα στα ύδατα κατά 50% και τα μικροπλαστικά κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019.
«Συνολικά, κατά την προετοιμασία της γι’ αυτή τη Διάσκεψη, η Ελλάδα έχει προσδιορίσει 21 δράσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας σημαντικά, πιστεύω, στην υγεία του Ωκεανού μας στο μέλλον» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.