Σχοινάς: Η ασυνέπεια της EBU έχει αφήσει εκατομμύρια θεατές να αναρωτιούνται για ποιόν είναι ο διαγωνισμός της Eurovision

Με αιχμηρή γλώσσα, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην επιστολή που απέστειλε προς τη διοίκηση της EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση), εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι απαγορεύτηκε η σημαία της ΕΕ στον τελικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και ζητά εξηγήσεις.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για την πολιτιστική πολιτική στην ΕΕ, στην επιστολή του προς την EBU, την οποία είδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι για σχεδόν επτά δεκαετίες η Eurovision ενσαρκώνει τις αξίες της διαφορετικότητας και της πολιτιστικής ανταλλαγής - αξίες που μοιράζονται και υποστηρίζονται από την ΕΕ και εκφράζει τη «λύπη» του «για την πολιτική που εφάρμοσε φέτος η EBU να απαγορεύει στους συμμετέχοντες να κυματίζουν τη σημαία της ΕΕ κατά τον τελικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision».

«Τέτοιες ενέργειες έχουν ρίξει μια σκιά σε αυτό που προορίζεται να είναι ένα χαρούμενο γεγονός για τους λαούς σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο να συναντηθούν σε εορτασμό. Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και σε περιόδους γεωπολιτικών αναταράξεων, με την ΕΕ να στοχοποιείται από κακόβουλους και αυταρχικούς παράγοντες, η απόφαση της EBU συνέβαλε στην απαξίωση ενός συμβόλου που συγκεντρώνει όλους τους Ευρωπαίους», αναφέρει στην επιστολή του ο Μ. Σχοινάς.

Αντιθέτως, επισημαίνει ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων 2024, «η ΔΟΕ επέτρεψε την επίδειξη σημαιών της ΕΕ σε όλους τους χώρους και τις τελετές απονομής βραβείων».

«Η ασυνέπεια στη στάση της EBU έχει αφήσει εμένα και πολλά εκατομμύρια θεατές σας να αναρωτιούνται για το τί και για ποιόν είναι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision», τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ζητώντας από τη διοίκηση της EBU να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση.

Η EBU υποστήριξε νωρίτερα ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην πολιτική της. «Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι και τώρα οι θεατές μπορούσαν να έχουν τη σημαία των χωρών τους και του ουράνιου τόξου».

«Η πραγματικότητα είναι μάλλον λίγο διαφορετική. Σε βίντεο από την περσινή χρονιά, εύκολα εντοπίζει κάποιος θεατής σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξέδρες».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης