Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ.Η επόμενη ημέρα και η διερευνητική εντολή

Την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος επιχειρούν αυτήν την ώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που μετέχουν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος υπό τον Πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σε μια προσπάθεια να επαναχαράξουν τη στρατηγική τους, ενόψει του δεύτερου γύρου.

Στα προς συζήτηση αντικείμενα είναι το τι μέλλει να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη διερευνητική εντολή μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριακου Μητσοτάκη σήμερα το απόγευμα, δηλαδή αν θα την αποδεχθεί και για πόσες ημέρες (δηλαδή αν θα την κρατήσει για όλο το προβλεπόμενο διάστημα), όπως και με ποιο αφήγημα θα κινηθεί στις επαναληπτικές εκλογές, μετά τη χθεσινή συντριπτική ήττα.

Άθροισμα λαθών

Η πρώτη εντύπωση, πάντως, αρκετών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η ήττα υπήρξε «άθροισμα» επιλογών και λαθών όλο το τελευταίο διάστημα, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει γρήγορα, καθώς ο χρόνος μέτρα αντίστροφα για την επόμενη κάλπη, στενεύοντας τα περιθώρια χειρισμών για την Κουμουνδούρου.

Το χρονικό της ήττας

Σε μια πρώτη γραμμή άμυνας μετά τη δημοσιοποίηση του κοινού exit poll, η Κουμουνδούρου συνέστησε αρχικά… αναμονή, καθώς πηγές της παρέπεμπαν στα «πρώτα πραγματικά αποτελέσματα» που θα ακολουθούσαν, τα οποία, ωστόσο, υπήρξαν ακόμη πιο «σοκαριστικά» για την μεγαλύτερη μερίδα στελεχών της Κουμουνδούρου, που σχολίασαν από τις πρώτες στιγμές, ανεξαρτήτως της εσωκομματικής τάσης στην οποία ανήκουν, πως το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε «κατώτερο των στόχων» που είχαν προεκλογικά τεθεί. Παραμένοντας μουδιασμένοι, υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη του κομματικού μηχανισμού ανέμεναν τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ οι πρώτες πληροφορίες που κατέφθαναν από την Κουμουνδούρου μιλούσαν για σύγκλιση των κομματικών οργάνων, εντός των επόμενων ωρών. Μεσολάβησε το τηλεφώνημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να τον συγχαρεί για την νίκη του, η οποία, σε κάθε περίπτωση, έφερε μετωπικά αντιμέτωπη την αξιωματική αντιπολίτευση με όλες τις δομικές και οργανωτικές της αδυναμίες της, την τελευταία τετραετία.

 

«Εξαιρετικά αρνητικό» το αποτέλεσμα

Στη λακωνική δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα» και συνέχισε, λέγοντας πως «ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη», ευχαριστώντας παράλληλα τους ψηφοφόρους, αλλά και τα μέλη του κόμματος.

Τα αίτια της ήττας

Η χαώδης απόσταση, ωστόσο, που χωρίζει την Κουμουνδούρου από την ΝΔ, αλλά και η αύξηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν ήδη επισημανθεί ως «ανησυχητικά» από τα κορυφαία στελέχη, παρότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος να συνειδητοποιήσουν τα περισσότερα εξ’ αυτών το μέγεθος της ήττας. Σε μια πρώτη κίνηση, συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να προχωρήσει σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και να συζητήσει τη στάση του κόμματος ενόψει των διερευνητικών εντολών, καθώς ο πολιτικός -και προεκλογικός- χρόνος τρέχει, ενόψει του επαναληπτικού γύρου, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου.

Παρότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προανήγγειλε αλλαγές, το χάσμα της διαφοράς, αλλά και η πίεση του χρόνου είναι τα πρώτα εμπόδια που θα πρέπει να υπερβεί με ταχύτητα η αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια ήττα που περιγράφεται ως «πολυπαραγοντική» και «στρατηγικής σημασίας» για το κόμμα. Στις πρώτες ώρες μετά το «σοκ και δέος» της διαφοράς, τα περισσότερα στελέχη ερμήνευαν το εκλογικό αποτέλεσμα ως συνέπεια του «θολού μηνύματος», το οποίο πέρασε από τα κύματα της «κυβέρνησης των ηττημένων», της «κυβέρνησης ανοχής», της «κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας» και τέλος της «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» ακόμη και κατά την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, δημιουργώντας πολλαπλές συγχύσεις, σε μια περίοδο που οι πολίτες αναζητούν, εκ του αποτελέσματος, πρωτίστως την σταθερότητα.

«Δεν αναγνώσαμε την σταθερότητα ως επιτακτική ανάγκη σε συνθήκες σκληρής ακρίβειας και οικονομικής συμπίεσης» παρατηρούσαν έμπειρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας επιλέξει μια επιθετική τακτική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μάταιο, στην ίδια κατεύθυνση, αποδείχθηκε και το αφήγημα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», το οποίο συμπεριελάμβανε και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, όταν ο τελευταίος πρότεινε λύσεις, όπως το παράλληλο σύστημα συναλλαγών «Δήμητρα», ανακαλώντας μνήμες από το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αντίθετα, το κάλεσμα της Κουμουνδούρου προς τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις φαίνεται να λειτούργησε ως φυγόκεντρη δύναμη λόγω της απλής αναλογικής, όπως καταγράφηκε στη δυναμική των υπόλοιπων προοδευτικών δυνάμεων, όταν οι αποδέκτες του είτε αύξησαν δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, είτε δεν κατάφεραν για λίγες ψήφους την είσοδό τους στη Βουλή, όπως η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, συγκεντρώνοντας ποσοστά 2,88% και 2,59% αντίστοιχα.

Εκτός οι Φίλης, Σκουρλέτης, Ξανθός

Μερίδιο στην ήττα φαίνεται να διεκδικεί και η συζήτηση για τα «τοπικά νομίσματα» που πυροδότησε το «κείμενο συμβολής» στελεχών της «Ομπρέλας» στον εσωκομματικό διάλογο για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ειδικότερα, η «Ομπρέλα» εξέρχεται αποδεκατισμένη από την εκλογική αναμέτρηση, καθώς εκτός Βουλής μένουν στελέχη της, όπως ο Ανδρέας Ξανθός και η Αννέτα Καββαδία. Στις «βαριές» απώλειες για την Κουμουνδούρου από τη σταυροδοσία συγκαταλέγονται οι Πάνος Σκουρλέτης και Κώστας Ζαχαριάδης στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο Νίκος Φίλης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου στην Α’ Αθήνας, οι Δημήτρης Βίτσας και Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο Μιθριδάτης και ο Γιάννης Μπαλάφας στον Νότιο Τομέα Αθηνών, αλλά και οι Βαγγέλης Αντώναρος στην Ανατολική Αττική και Γιώργος Σταθάκης στα Χανιά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης