Στον Κώστα Μπακογιάννη οφείλεται η διπλή ανάπλαση και το γήπεδο ΠΑΟ στον Βοτανικό - Αυτός έλυσε τον Γόρδιο Δεσμό

Το σπουδαιότερο έργο στην πρωτεύουσα της Ελλάδας Αθήνα, που δεν θα γινόταν ποτέ, θα γίνει εξ αιτίας της ικανότητας του Κώστα Μπακογιάννη που ως Δήμαρχος της πόλης σε μια μόνο θητεία κατάφερε να ξεπεράσει πολιτικές και επιστημονικές συγκρούσεις για τον σχεδιασμό της διπλής ανάπλασης, δικαστικές διαμάχες, πολυετή εγκατάλειψη του έργου λόγω της οικονομικής κρίσης και να βρει τα χρήματα! 

Κατάφερε να βαλει στο ίδιο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους και να συμφωνηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο που ξεκίνησε τάχιστα να υλοποιείται.

Τώρα θριαμβολογούν ακόμη και όσοι πολεμούσαν το έργο (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ που είχε επροσφύγει στο ΣτΕ) ή ο νέος δήμαρχος Χάρης Δούκας που επιχειρει να το εμφανίσει... δικό του ενώ δεν έχει κανει τίποτε απολύτως, ΟΛΑ είχαν δρομολογηθεί πριν εκλεγεί. Φυσικά δεν έχει πει λέξη για τον Κ. Μπακογιάννη.

Το σχέδιο επανεκκινήθηκε το 2019, επί Μπακογιάννη, με την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στον δήμο, στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στον Ερασιτέχνη και την ΑΕΠ Ελαιώνας (την εταιρεία που ίδρυσαν οι δύο τράπεζες).

Με βάση τις συμφωνίες αυτές, ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε σχεδόν το σύνολο του κόστους του έργου (πλην του γηπέδου του Ερασιτέχνη, που θα πληρώσουν οι δύο τράπεζες) μέσω του κρατικού προϋπολογισμού (έλαβε 115 εκατ. από το ΠΔΕ), ενώ η δημιουργία των υποδομών χρηματοδοτείται με επιπλέον 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία, που έγινε κόντρα στην στασιμότητα και την καθυστέρηση που χαρακτηριζει την χώρα μας.

Τώρα θριαμβολογούν λοιπόν όσοι το υπονόμευαν ή ηταν απλοί θεατές, επειδή εκδόθηκε και η οικοδομική άδεια (αναθεώρηση της αρχικής άδειας του 2009). Το γήπεδο θα φθάνει σε ύψος έξι ορόφων (29,7 μέτρα) και σε βάθος τριών υπογείων (325 θέσεις στάθμευσης), καταλαμβάνοντας συνολικά 34.380 τετραγωνικά μέτρα.

Οπως προέβλεπε η σχετική νομοθετική ρύθμιση, (κι αυτό μεθόδευση Μπακογιάννη) λόγω του μεγέθους του έργου η άδεια δεν εκδόθηκε από την πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, αλλά απευθείας από το υπουργείο Περιβάλλοντος (Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων – ΔΑΟΚΑ).

Θυμίζουμε ότι της έκδοσης της οικοδομικής άδειας και της έναρξης των εργασιών προηγήθηκαν μια σειρά από προαπαιτούμενες ενέργειες που μόνο ο Κ. Μπακογιάννης πέτυχε να γίνουν με πλήθος συμφωνιών όλων των πλευρών. Εκεί δηλαδή που είχαν αποτύχει όλοι και το είχαν εγκαταλείψει.

Έτσι, εκτός από τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων και την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, κατεδαφίστηκαν διάφορες αυθαίρετες κατασκευές που υπήρχαν στο οικόπεδο του δήμου (που αγοράστηκε περίπου πριν από μια δεκαετία με πόρους του Πράσινου Ταμείου).

Παράλληλα εκδόθηκε η άδεια κατεδάφισης του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία θα «ενεργοποιηθεί» μόλις εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του γηπέδου στον Βοτανικό και ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. 

(ΣΗΜ: Η φωτό είναι από την "Καθημερινή")

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης