Στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης

Η Ουκρανία, η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και η οικονομία είναι τα θέματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, που επιχειρεί βήματα προς την πολιτική κανονικότητα, έστω και υπό τη βαριά σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, επέστρεψε σήμερα στο διεθνές τερέν για τη Σύνοδο Κορυφής.

Και μπορεί από την ατζέντα να απουσιάζει ένα μεγάλο θέμα, όπως αυτά που απασχόλησαν τους Ευρωπαίους σε προηγούμενες Συνόδους, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή να μην εξαντλείται στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Είναι πρόσφατη, άλλωστε, η «ντιρεκτίβα» από το Eurogroup ότι το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την οδό των απευθείας επιδοτήσεων και να επιστρέψουν σε πιο «συμβατικούς» κανόνες.

Για την «πολιτικοποίηση» της συζήτησης για τους οικονομικούς κανόνες, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τον συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία κ.α.). Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως η ύπαρξη κανόνων που αναντίρρητα θα πρέπει να τηρούνται δεν θα πρέπει να υπονομεύουν τις αναγκαίες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς που ήταν στη «βιτρίνα» του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. «Η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα, όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεοτυπικές προσεγγίσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πρόταση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα παρέμβει και για το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων – γι΄αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση μέσω non paper στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που έλαβε γνώση του εν λόγω non paper, «...η χώρα θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά - νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης