Φέρεται να έπαιρνε αμοιβή 12% για την επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων
Πολιτικό και ηθικό ζήτημα ανέκυψε με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», «είχε υπογράψει εργολαβικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που επαναπροσλαμβάνει στο Δημόσιο, οι οποίοι ήταν ή απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα». Στην ανακοίνωσή του προς το δημοσίευμα ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι από τον Ιούνιο του 2014 έχει αναστείλει τη δικηγορική του δραστηριότητα και δεν ασχολείται με τις υποθέσεις επαναπρόσληψης υπαλλήλων, καθώς έφυγε και από τη δικηγορική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν.
Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, «συνέχισε να υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015 οπότε και ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός». Εκτός αυτού, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στο ζήτημα της αμοιβής, είχε φροντίσει «να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά», αν και σε ανακοίνωσή του ο υπουργός αναφέρει πως από καμία από τις υποθέσεις δεν προσδοκά πληρωμή, αφού δικαιούχος είναι η δικηγορική εταιρεία.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως το δημοσίευμα «αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές, και για αυτό εκδηλώθηκε μόλις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της διοίκησης».
Κατρούγκαλος: Πρόκειται για συκοφαντία και πλαστογραφία
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Κατρούγκαλος και καλώντας να απαντήσει πώς υπέγραψε ένα συμφωνητικό για μια αγωγή κατά του δημοσίου, έστω άσχετη με διαθεσιμότητες και απολύσεις την ημέρα της υπουργοποίησής του, εκείνος είπε ότι πρόκειται για μια μικρή υπόθεση που κατατέθηκε από τη συνεταίρο του στην εταιρεία, όταν αυτός δεν ήξερε ότι θα γίνει υπουργός σε λίγες ώρες. Μάλιστα είπε πως και αν το γνώριζε θα της επέτρεπε να το καταθέσει.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η προμήθεια που λάμβανε σε υποθέσεις απολυμένων και διαθεσίμων είναι 12%, είπε ότι σε αντιμνημονιακές υποθέσεις ή δεν έπαιρνε αμοιβή ή έπαιρνε πολύ μικρή και ότι ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η προμήθεια δεν είχε σχέση με το 12%. Ανέφερε πως την αμοιβή του σε αυτές τις περιπτώσεις την ελάμβανε σσε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής επίλυσης και ότι ήταν ίση με το μισό μισθό.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το θέμα, αρνήθηκε να πει τι συζήτησαν, εντούτοις σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που τον επέλεξε ο κ. Τσίπρας γι' αυτή τη θέση είναι και γιατί έχει νομική εμπλοκή σε τέτοιες υποθέσεις. Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε πως τα εργολαβικά κέρδη που δικαιούται από υποθέσεις απολυμένων ή διαθεσίμων έχουν μείνει στην εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν έως τον Ιούλιο και από τα οποία έχει παραιτηθεί.
«Σας κάλεσα για να μιλήσω για κάτι που αποτελεί πρωτοφανές γεγονός της δημοσιογραφίας της χώρας μας», είπε νωρίτερα, ξεκινώντας την έκτακτη συνέντευξη Τύπου και ενώ νωρίτερα μοίρασε στους παριστάμενους δημοσιογράφους το δημοσίευμα της εφημερίδας, καθώς και το επίμαχο ιδιωτικό συμφωνητικό που δημοσιεύεται.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για συκοφαντία, αλλά προβοκάτσια και πλαστογραφία». Ανέφερε ότι το βράδυ της Παρασκευής, είχε επικοινωνία με τον συντάκτη που υπογράφει το δημοσίευμα, Βασίλη Χιώτη, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα που κυκλοφορούσαν στο διαδύκτιο.
Διαβάζοντας σχεδόν παράγραφο προς παράγραφο το δημοσίευμα, ο κ. Κατρούγκαλος κατέληξε λέγοντας ότι το ρεπορτάζ έχει τρύπες. Συγκεκριμένα είπε ότι όλες οι αγωγές κατά του δημοσίου που σχετίζονταν με απολύσεις και διαθεσιμότητες είχαν ασκηθεί το 2013 και 2014 και ως εκ τούτου, είπε, το δημοσίευμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανόητο και ότι έχει ξεπεράσει την μονταζιέρα.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο συμφωνητικό που παρουσιάζει η εφημερίδα, είπε: «Αν ήταν αληθείς οι καταγγελίες, δεν θα έπρεπε απλά να παραιτηθώ, αλλά να φύγω από τη χώρα, να αυτοκτονήσω. Όλα είναι στη φαντασία του συντάκτη».
Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε πως το συμφωνητικό πράγματι κατατέθηκε εκείνη την ημέρα, στις 27 Ιανουαρίου, οπότε και υπουργοποιήθηκε και που έκτοτε, όπως είπε, η δικηγορική του ιδιότητα τελεί υπό αναστολή. Μιλώντας για το συμφωνητικό συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι δεν αφορά υπόθεση υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα ή υπό απόλυση αλλά αφορά εργαζόμενο που εργάζεται στο δημόσιο και στρέφεται κατά αυτού λόγω της διαφοράς αποδοχών σε σχέση με ερμηνεία του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο.