Σαφή μηνύματα έστειλε από την Κύπρο ο Τσίπρας

Μηνύματα προς της Ευρώπη έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία. 

Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο αντικατάστασης ή κατάργησης της εποπτείας της τρόικας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη».

 
«Ώριμη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «γιατί από την περίοδο τη έρευνας από το Ευρώπιο Κοινοβούλιο σχεδόν άπαντες θεσμικοί παράγοντες έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Αναγκαία γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες , βεβαίως από συνεννόηση, κοινά βήματα, συμφωνία στις βασικές μας αρχές, θεμελιακές μας δεσμεύσεις , δεν έχει όμως ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό στην ανάσα την αναγκαία που πρέπει να πάρουν οι λαοί και οι οικονομίες για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη».

«Υπό αυτή την έννοια, αυτή η ώριμη και αναγκαία εξέλιξη, στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί θα είναι μια πολύ καλή αρχή, ένα σημαντικό θεσμικό, βήμα για όλη την Ευρώπη», σημείωσε.

Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες όμως, όπως είπε, παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η έλευση του ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός"» τόνισε «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης