Σαμαράς: Μπορώ να αξιοποιήσω το πρόγραμμα Ντράγκι

Στο παρά ένα της κάλπης, ο Μάριο Ντράγκι έδωσε την ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά να προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο που απομένει έως την Κυριακή το σαφές μήνυμα του κεντρικού τραπεζίτη για την αγορά ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) και τους όρους που τη συνοδεύουν - όροι που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό μόνο εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και σχηματίσει γρήγορα κυβέρνηση θα υλοποιηθούν για να μη τεθεί σε κίνδυνο συνολικά η ρευστότητα στην Ελλάδα. 

Το μήνυμα του κ. Σαμαρά είχε και πάλι αποδέκτες κυρίως τους αναποφάσιστους: 

-Πρωτιά της ΝΔ και σχηματισμός κυβέρνησης σημαίνει ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και απρόσκοπτη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα - μαμούθ της ΕΚΤ.

-Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει καθυστέρηση ή και αδυναμία στο σχηματισμό κυβέρνησης, αμφισβήτηση του προγράμματος, εμπλοκή στην αξιολόγηση και «πάγος» στο πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι για την Ελλάδα. 

«Δεν κατάλαβαν τι είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, ας διαβάσουν το συνοδευτικό έγγραφο της απόφασης της ΕΚΤ: Όχι αξιολόγηση και πρόγραμμα, όχι ποσοτική χαλάρωση» ήταν το σχόλιο που έκανε η Λ. Συγγρού απαντώντας στην καθησυχαστική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου η οποία ωστόσο δε διευκρίνισε το τι θα κάνει με την ανοιχτή αξιολόγηση της τρόικας που πρέπει να κλείσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Γι' αυτό στη ΝΔ έσπευσαν να επικαλεστούν αμέσως το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο εξηγεί πως οι ανακοινώσεις Ντράγκι επί της ουσίας στριμώχνουν «στη γωνία» τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο κ. Σαμαράς υπερτόνισε τη σημασία του να είναι η ΝΔ το πρώτο κόμμα στις εκλογές και στην ομιλία του στα εγκαίνια του προβλήτα ΙΙΙ της COSCO στο λιμάνι -εκδήλωση την οποία χαιρέτησε με προσωπική του επιστολή και ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ. 

«Και η τελευταία ψήφος θα κάνει τη διαφορά. Και το πρώτο κόμμα- είναι γνωστό- θα πάρει 50 έδρες μπόνους. Κι αν είναι η Νέα Δημοκρατία, θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, γιατί απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με άλλα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα, που στηρίζουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Αν είναι το άλλο κόμμα, δεν έχει κανένα σύμμαχο και το σπουδαιότερο είναι ότι δε μπορεί να βρει ούτε τον δικό του εαυτό, αφού διαφορετικά στελέχη του λένε καθημερινά διαφορετικά πράγματα» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις που έχουν εκφράσει στελέχη του (Θ.Δρίτσας) τόσο για τη συμφωνία με την COSCO όσο και για τις αποκρατικοποιήσεις γενικότερα: 

«Οι αντίπαλοί μας, οι ίδιοι που ήθελαν να πετάξουν την COSCO στη θάλασσα, οι ίδιοι που ήθελαν να πνίξουν την Ελληνική κρουαζιέρα με το καμποτάζ, μιλούν για κρατικοποίηση του λιμανιού και του σιδηροδρόμου και όλου του κλάδου ενέργειας και των τραπεζών, κάτι που είναι άλλωστε και παράνομο στην ευρωζώνη».

Η προεκλογική περίοδος κλείνει με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά απόψε στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο. Η κινητοποίηση του γαλάζιου μηχανισμού είναι τεράστια προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή οπαδών και στελεχών στην ομιλία ώστε να δοθεί μήνυμα συσπείρωσης της γαλάζιας βάσης λίγο πριν από την κάλπη. 

Στο τελείωμα της προεκλογικής περιόδου ακούστηκαν και οι πρώτες γκρίνιες (Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης) για την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ και τη δοσολογία που επέλεξε το επιτελείο του Μαξίμου στην ατζέντα «φόβος για τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Στο τελευταίο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ πάντως κυριαρχεί η φιγούρα του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή και το όραμα που είχε για την Ελλάδα της Ενωμένης Ευρώπης ενώ κεντρικό πρόσωπο είναι μόνον ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος απευθύνεται προς τους πολίτες εξηγώντας τη σημασία και την κρισιμότητα της ψήφου την Κυριακή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης