Αυστηρό μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού σε όσους εντός της ΝΔ τον αμφισβητούν
«Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα». Με την φράση αυτή, κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε τα σενάρια περί διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, προκάλεσε τους εσωκομματικούς αμφισβητίες εάν έχουν αντίθετη άποψη να ζητήσουν την εκκίνηση των διαδικασιών στο κόμμα.
Ο κύριος Σαμαράς απορρίπτει και το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, προκρίνοντας αντ’ αυτού την διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ώστε να μην υπάρξει εσωστρέφεια, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο λεγόμενο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Υποστηρίζοντας ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η ενότητά τους είναι εύθραυστη και τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά, κάθε τόσο κλαίγεται ότι εμείς υλοποιούμε, τάχα, το σενάριο», συμπλήρωσε: «Εμείς δεν βιαζόμαστε να τους ανατρέψουμε. Εκείνοι βιάζονται να διαλυθούν».
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΝΔ δεν πρέπει να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο είναι επειδή «τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα εις βάρος της κυβέρνησης και θα κινηθούν πολύ γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες που θα είναι, όπως είπε, κρίσιμοι».
«Ακριβώς επειδή η χώρα θα περάσει πολύ δύσκολα και η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους, θέλω να έχουνε τα χέρια μας λυμένα, να είστε απόλυτα ενωμένοι και απερίσπαστοι, θέλω να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια από σήμερα. Όχι για να την αφήσουμε να υφέρπει. Γιατί αν υφέρπει θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.
«Όποιος, λοιπόν, βλέπει αλλιώς τα πράγματα, τον καλώ να το πει τώρα. Να το συζητήσουμε τώρα. Μα το λήξουμε σήμερα. Και αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα Προέδρου, να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».
Αμέσως μετά την ομιλία Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα αποχώρησαν από την συνεδρίαση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου αναμενόταν να θέσουν περί τους δέκα βουλευτές, τουλάχιστον πριν από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.