ΡΙΚΣΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου με το... παρελθόν του

Tην ίδρυση της ΡΙΚΣΣΥ ανακοίνωσε με μία σύντομη ανακοίνωση στο site του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ιδρύσαμε την ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας). Καλούμε όποιον συμφωνεί με τις απόψεις και τους σκοπούς μας, να υπογράψει την διακήρυξη στο διαδυκτιακό τόπο www.rikssy.gr».

Λίγο αργότερα στο νέο ιστότοπο αναρτήθηκε η ιδρυτική διακήρυξη της ΡΙΚΣΣΥ, η οποία:

  • Διατυπώνει καθαρά ως ευρωπαϊκό τον αρακτήρα της κίνησης
  • Αναγνωρίζει την μέχρι τώρα δημοσιονομική προσπάθεια με την επισήμανση όμως ότι «οικονομία εξακολουθεί να ποδηγετείται από τη γραφειοκρατία της διοίκησης και της δικαιοσύνης» και καταλογίζεται «ασυγχώρητη ατολμία των πολιτικών».
  • Ασκεί κριτική στο μοντέλο ανάπτυξης των παρελθουσών δεκαετιών: «Πετύχαμε την ευημερία, χωρίς να στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας. Αρκεστήκαμε στην κατανάλωση με δανεικά»
  • Προσδιορίζει την κίνηση ως σοσιαλδημοκρατική: «Είμαστε σοσιαλδημοκράτες και συνεπώς βασικό μας μέλημα είναι το κοινωνικό κράτος (...) Η ρύθμιση της αγοράς θα είναι και η σφραγίδα της σοσιαλδημοκρατικής μας ταυτότητας.
  • Καταγγέλλει «δημαγωγούς και λαϊκιστές της πολιτικής και των μίντια, που αντιτάσσονται λυσσαλέα σε κάθε προσπάθεια ριζοσπαστικής αλλαγής».
  • Θέτει ως στόχο εμμέσως πλην σαφώς την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ: «Παρά τους κλυδωνισμούς της, η Δημοκρατική Παράταξη είναι ο πολιτικός χώρος που συνενώνει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο με τη συγκρότηση ενός μεγάλου και ριζοσπαστικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
  • Διαπιστώνει φαινόμενα διάσπασης της παράταξης, αφήνει αιχμές για πολιτική ματαιοδοξία και εισηγείται την ανάγκη συλλογικής ηγεσίας: «Η ματαιοδοξία των πολιτικών, που ποτέ δεν υπήρξε χρήσιμη, σήμερα είναι άκρως επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί καταστροφική. Μόνο με συλλογική ηγεσία, χωρίς αποκλεισμούς, με συγκεκριμένο σχεδιασμό για την έξοδο από την κρίση και συγκεκριμένα μέτωπα κατά του κομματικού και του οικονομικού παρασιτισμού μπορεί να αντιμετωπισθεί ο σημερινός κατακερματισμός των δυνάμεών μας».
  • Προτείνει, τέλος, την συγκρότηση ενός «ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού, ευρωπαϊκού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος»
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης