Πως βλέπουν οι Βέλγοι τις εκλογές στην Ελλάδα

Βέλγιο

Με χαρακτηριστικό τίτλο του πρώτου θέματος «Η Γαλλία και η Ελλάδα σείουν τα θεμέλια της Ευρώπης», η εφημερίδα «L'Echo» τονίζει ότι οι γαλλικές και οι ελληνικές κάλπες θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ. «Θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτούμε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα;» είναι ο δεύτερος τίτλος της πρώτης σελίδας.

Ειδικότερα για τις εκλογές στην Ελλάδα, η «L'Echo» αναφέρει στην πρώτη σελίδα ότι η ΝΔ, αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αναμένει να επαναδιαπραγματευτεί με την Ευρώπη και το ΔΝΤ τους όρους του δανείου προς την Ελλάδα και επισημαίνει πως «πέρα από τις προεκλογικές υποσχέσεις, η Ελλάδα απειλείται να βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση, ενώ το φάντασμα της εξόδου από την ευρωζώνη ξαναβγαίνει στην επιφάνεια».

Στην ίδια εφημερίδα, δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές, με τίτλο «Στην Ελλάδα, Παπαδήμος-λιτότητα αφήνουν χώρο στους διαφιλονικούντες». Το άρθρο επισημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, σοσιαλιστές και συντηρητικοί δεν θα καταφέρουν να λάβουν το ήμισυ των ψήφων, κάτι το οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει «κακό σημάδι για τη σταθερότητα της χώρας».

Το άρθρο τονίζει ότι η Ελλάδα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη την ενότητα και τη σταθερότητα, προκειμένου να καθησυχάσει τους εταίρους της και τους πιστωτές της. Παρά ταύτα, αναφέρει, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προμηνύουν «νέα πολιτική καταιγίδα», σημειώνοντας πως «σε ένα πολιτικό τοπίο σε πλήρη αποσύνθεση, όπου τα μικρά εξτρεμιστικά κόμματα κερδίζουν έδαφος, τα δύο μεγάλα κόμματα αφέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε μια βίαιη και λαϊκίστικη διαμάχη».

Το ίδιο άρθρο σημειώνει, επίσης, ότι πολλοί Έλληνες ψηφοφόροι βλέπουν αυτές τις εκλογές ως ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Μνημονίου και των μέτρων λιτότητας.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η εφαρμογή της συνταγής της τρόικας, με μία αδύναμη στήριξη από το λαό», τονίζει το άρθρο και καταλήγει: μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της πολιτικής εμπλοκής. Αν η πολιτική τάξη αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα ξαναγίνουν εκλογές σε 25 ημέρες. Αυτό, άλλωστε, απειλεί ότι θα κάνει ο αρχηγός της ΝΔ, αν δεν λάβει την πλειοψηφία που επιθυμεί».

«Θυμός μα και φόβος για το αύριο» τιτλοφορείται και άρθρο της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Soir», που αναφέρεται στις ελληνικές εκλογές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης