" Πυρήνες της Φωτιάς ": Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες για βασανισμό

πυρηνες, τρομοκρατια

Έρευνα για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν οι συλληφθέντες για την διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης διέταξε, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Παναγιώτα Φάκου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες, από συγγενείς των εμπλεκομένων στην υπόθεση της τρομοκρατίας και της διπλής ληστείας στο Βελβεντό, ότι υπέστησαν κακοποίηση και σωματική βλάβη από τους αστυνομικούς.

Η Εισαγγελία θα μελετήσει καταρχάς τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και τις φωτογραφίες από τη σύλληψη μέχρι και τη μεταφορά των κατηγορουμένων στα δικαστήρια..

Οι φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων που τους δείχνουν με εμφανή σημάδια κακοποίησης προκάλεσαν αντιδράσεις και καταγγελίες για βασανισμό τους, με την αστυνομία πάντως να κάνει λόγο για «τραυματισμό τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και αντίστασή τους» στην Κοζάνη.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσαν ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου».

Ο Κος Δένδιας ερωτηθείς για την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες, ο Ν. Δένδιας είπε ότι έγινε photoshop γιατί οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα προκειμένου να αναγνωριστούν οι δράστες και να δοθούν στοιχεία γι’αυτούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν δεν είχε γίνει η ψηφιακή επεξεργασία στα σημάδια κακοποίησής τους οι τέσσερις συλληφθέντες δεν θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από το κοινό.

Παράλληλα, γιατρός - μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που βρέθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ, έχοντας δει τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, δήλωσε ότι χρήζουν ιατρικών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι για όποιο άτομο υπάρχει και η παραμικρή ένδειξη κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης υπάρχει υποχρέωση υποβολής του σε αξονική τομογραφία.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η ΓΑΔΠ Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι κατά τη σύλληψη οι αστυνομικοί άσκησαν την απολύτως αναγκαία βία. Αίτημα για έρευνα και εξηγήσεις για τα παραμορφωμένα πρόσωπα των συλληφθέντων διατύπωσε η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατία δεν εκδικείται.

 

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης