ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζητούν ρύθμιση των δανείων τους, με την εγγύηση του... Δημοσίου!

ΠΑΣΟΚ_ΝΔ

Το πολιτικό σύστημα συμφωνεί όταν υπάρχει κοινό συμφέρον. Όλα τα κόμματα είναι υπέρ της κρατικής χρηματοδότησής τους, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζητούν από κοινού να εγγυηθεί το Δημόσιο τα χρέη τους. Τα δυο κόμματα χρωστούν στις Τράπεζες 244 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το μείζον θέμα του υπερδανεισμού των κομμάτων, ο κ. Σπυρόπουλος, γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, εισηγήθηκε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας, όπως είπε, «κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότηση  τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και  το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης». Μάλιστα πρότεινε να μπει το ελληνικό δημόσιο ως ενδιάμεσος -όχι όμως και ως εγγυητής- προκειμένου να βεβαιώσει τις εμπλεκόμενες τράπεζες πως για όσα χρόνια χρειαστεί θα παίρνουν τα χρήματα τους». Τονίζεται ότι τόσο το ΠαΣοΚ, όσο και η ΝΔ έχουν λάβει δάνεια έναντι μελλοντικών επιχορηγήσεων με βάση τα ποσοστά που είχαν το 2009.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ κ. Σκορδάς συμφωνώντας με την πρόταση Σπυρόπουλου αποδίδοντας τον εκτροχιασμό των κομματικών χρεών στην εκτόξευση των επιτοκίων από 2% το 2010, σε 8,65% το 2011.

Όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση είπε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η λειτουργία των κομμάτων λαμβανομένων υπ’ όψιν τριών κριτηρίων: την πανελλήνια έκφραση των κομματικών σχηματισμών, την ιστορικότητα και την  απήχησή τους, την διαφάνεια και τον έλεγχο των λογαριασμών τους, όπως είπε. Πάντως σχολιάζοντας την συνάρτηση της χρηματοδότησης με τα δημόσια έσοδα,  δήλωσε ότι είναι ένα κριτήριο που μπορεί να επανεξετασθεί, όμως σημείωσε ότι «το ποσοστό 1 τοις χιλίοις δεν επηρεάζει την οικονομική κατάσταση της χώρας» και πρότεινε «κινητροδότηση δωρεών και χορηγιών προς τα κόμματα», όπως και να τεθούν περιορισμοί για να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάρτηση από δωρητές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης