Παρά τα εμπόδια περίπου 20.000 Έλληνες εξωτερικού θα ψηφίσουν

Αποκλείοντας τους Έλληνες από τις εκλογές αν βρεθούν ή ζουν στο εξωτερικό. Τα κριτήρια που τέθηκαν από την νομοθεσία αποκλείουν τους περισσότερους εκλογείς του εξωτερικού από τη διευκόλυνση για ψήφο εξ αποστάσεως. Ο λόγος; Η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να είναι εθνικά σωστή. Ωστόσο έστω κι έτσι, η ομογένεια άρχισε να κινείται.

Μέχρι πρόσφατα το ενδιαφέρον ήταν υποτονικό αλλά το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί πάρα πολύ, τάση που αναμένεται να ενισχύεται όσο πλησιάζει η ημέρα προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τον περασμένο μήνα, στα δύο χρόνια λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας είχαν κατατεθεί περί τις 5.000 αιτήσεις, έως την Παρασκευή (17/2) ο σχετικός αριθμός άγγιξε τις 9.000, καθώς πλέον καθημερινά υποβάλλονται περίπου 200 αιτήσεις. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 6.000, απορρίφθηκαν περίπου 1.000 (;), ενώ οι υπόλοιπες είναι σε εκκρεμότητα.

Από το αρμόδιο υπουργείο εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός θα φτάσει τις 15.000 – 20.000, η δε αύξηση του ενδιαφέροντος αποδίδεται και στην κινητοποίηση ενημέρωσης που πραγματοποιείται από τα προξενεία και τις διπλωματικές αρχές του εξωτερικού.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα ξεκινά νέα διαφημιστική εκστρατεία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο του εξωτερικού καθώς και στο διαδίκτυο.

Επισημαίνεται ότι για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους η αίτηση των εκλογέων θα πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Όσοι ενδιαφερόμενοι την υποβάλουν σε διάστημα μικρότερο των 12 ημερών δεν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές. Εφόσον πληρούν τα προαπαιτούμενα θα έχουν αυτή τη δυνατότητα από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι για την εγγραφή στους σχετικούς καταλόγους οι εκτός επικράτειας εκλογείς (που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας) είναι απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Το προαπαιτούμενο της φορολογικής δήλωσης δεν ισχύει για όσους είναι κάτω από 30 ετών και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄βαθμού.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης