Παπανδρέου: Ο Καραμανλής φταίει για το μνημόνιο - Λεφτά υπάρχουν ακόμα αν...

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "στον Ενικό" βρέθηκε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, όπου μίλησε για ην επίμαχη περίοδο της εισόδου της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, τις επαφές με τον Ντομινίκ Στρος Καν, την περίφημη φράση του «λεφτά υπάρχουν», τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και για την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ

Για το εάν υπήρχε άλλος τρόπος πέραν της εισόδου της χώρας στον μηχανισμό στήριξης με την παρουσία του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «υπάρχουν μύθοι για αυτό το ζήτημα, ότι υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις». Αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν η οποία δν είχε αποτέλεσμα, και πρόσθεσε. 

Σχετικά με τις επαφές του με τον τότε επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στρος Καν, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είπε: «Δεν ήθελα να μπούμε σε μηχανισμό. Αναγκαστήκαμε γιατί δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από αλλού. Είχα επαφές μετά τις εκλογές με τον Στρος Καν. Του είπα ότι θέλω τεχνική βοήθεια. Όποιες επαφές είχα τις δημοσιοποίησα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ένας λόγος που μπήκαμε στον μηχανισμό είναι ότι «είχαμε διαλύσει το φορολογικό σύστημα». «Δεν ζήτησα από το ΔΝΤ χρήματα. Ήθελα αμιγώς ευρωπαϊκό μηχανισμό. Δεν ήθελε η Γερμανία. Διαπραγματεύτηκα σκληρά για να φτιάξουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό, η Μέρκελ ήθελε το ΔΝΤ», σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στον Κώστα Καραμανλή για το έλλειμμα που παρέλαβε το 2009. «Ο κ. Καραμανλής είχε πει ότι το έλλειμμα είναι 6%. Ο κ. Προβόπουλος όταν τον είδα μου είπε ότι μπορεί να φτάσει το 10%. Τελικά έφτασε το 16%». Χαρακτήρισε τα στατιστικά που έδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή στην ΕΕ «πειραγμένα». «Κανένας εισαγγελέας δεν εγκάλεσε την κυβέρνηση για το «πείραγμα» των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ. Μιλάμε για ένα πόρισμα που πήγε στο αρχείο, απλώς το άνοιξαν για δεύτερη και τρίτη φορά χωρίς να βγει τίποτα». Αναφέρθηκε μάλιστα σε Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ανέφερε ότι υπήρχε φόβος που αφορούσε την αφερεγγυότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας. «Δεν θα απολογούμαι για τις πράξεις του κ. Καραμανλή» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και επέρριψε ευθύνες και στον Μανουέλ Μπαρόζο. 


Για την περιβόητη φράση «λεφτά υπάρχουν» την οποία χρησιμοποίησε στην προεκλογική περίοδο του 2009, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Δεν είπα ότι τα λεφτά θα τα βρούμε από κάποιο παράδεισο αλλά αν κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες. Επιμένω και σήμερα, λεφτά υπάρχουν αν κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην χώρα μας. Εάν είχαν γίνει δύο χρόνια πριν το 2009, δεν θα είχαμε μπει στο Μνημόνιο». 

Εξάλλου, σχετικά με τα μεγάλα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, ο κ. Παπανδρέου είπε πως την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή «ζήτησα εξεταστικές επιτροπές, όπως για την Siemens. Είπα να πάμε μαζί στην εξεταστική επιτροπή και ας ματώσουμε. Έλεγα ότι αν δεν τα κάνουμε αυτά, θα μας πετάει ο κόσμος πέτρες». 

Για τις συνεργασίες, ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με τη ΝΔ. «Δεν θα συνεργαστώ με τον κ. Σαμαρά. Το δεύτερο μνημόνιο που εφάρμοσε ήταν πολύ σκληρότερο από το πρώτο. Έχασε πολύτιμο χρόνο. Έκανε πίσω στις μεταρρυθμίσεις και έκανε μόνο περικοπές και αύξηση φόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και σε ερώτηση γιατί στήριξε την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, απάντησε: «Οι Παπανδρέου δεν ρίχνουν κυβερνήσεις», σημειώνοντας ότι στήριξε τον Σαμαρά για να κλείσει το ζήτημα του μνημονίου. «Δεν ήθελα να πάμε σε εκλογές που φέρνουν την χώρα σε δύσκολη θέση», τόνισε. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης