Αυστηρά τα πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα επιδιώκει η Γερμανία υπονομεύοντας το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Η Γερμανία έχει ήδη κέρδη 80 δισ. ευρώ από την κρίση του ευρωπαϊκού νότου - και μόνο ότι δανείζεται με μηδενικά επιτόκια είναι αρκετό - ενώ η Μέρκελ έχει στο μυαλό της τις εκλογές του 2013 που θέλει να τις κερδίσει χωρίς να "υποχρεώσει" τους γερμανούς πολίτες να "ξαναδανείσουν" την Ελλάδα.
Η μη συμφωνία θα ανατραπεί πάντως την ερχόμενη Δευτέρα που θα συνεδριάσειμ και πάλι το Eurogroup. Αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει και η εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει εκτεθεί: Δεν... καταστράφηκε η χώρα επειδή στις 16 Νοεμβρίου δεν θα είχαμε την δόση. Ούτε ήρθε το μπράσινο φως από την στιγμή που πήραμε τα μέτρα.
Τέλος ποιος πραγματικά πιστεύει ότι αν το 2020 η Ελλάδα χρωστώντας το 120% του ΑΕΠ της θα έχει βιώσιμο χρέος; Το 2009 το χρέος ήταν στο 120% και θεωρήθηκε μη βιώσιμο...
Στο μεταξύ η Γερμανία απομονώνεται. Ο κ. Σόιμπλε έδωσε την φαίνεται να πιστεύει ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, "αυτό πρέπει να αποφευχθεί".
Ο Β. Σόιμπλε ενημέρωσε επίσης τους Γερμανούς βουλευτές ότι κατα τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι δανειστές της Ελλάδας παρέμειναν διχασμένοι όσον αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και επί της βιωσιμότητας του χρέους.
ο Σόιμπλε είπε ότι οι δανειστές απέτυχαν να επιλύσουν το ζήτημα εάν ο χρονικός ορίζοντας για την επαναφορά του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα θα είναι το 2020 ή το 2022 και διαφώνησαν επίσης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ως το 2014.