Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει την τροπολογία για κόμματα - εγκληματικές οργανώσεις τύπου τον Κασιδιάρη

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες η τροπολογία της κυβέρνησης με στόχο την μη κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη (αλλά και της Χρυσής ΑΣυγής) στις εκλογές. Η τροπολογία, που θα ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη, φέρει τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο και είναι πιο συγκεκριμένη όσον αφορά τις καταδικαστικές αποφάσεις για την πολιτική ηγεσία, αλλά και τον προσδιορισμό της πραγματικής ηγεσίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ευρεία συναίνεση για να θωρακιστεί η Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν θα την ψηφίσει αφού επιμένει στη δική του τροπολογία, ενώ προηγήθηκαν εργώδες και μακράς διαρκείας παρασκήνιο και συνεννοήσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη, που έφεραν τρεις αλλαγές, τις οποίες ζητούσε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υπερψηφίσει. 

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πως πρέπει να αναφέρεται σαφώς ο χαρακτηρισμός "ναζιστικό - φασιστικό" κάτι που δεν έχει νόημα διότι δεν αυτά τα κόμματα κατεβαινουν σαν δημοκρατιά. Αυτό που θα καθορίσει την μη κάθοδοτους είναι μόνο το έγκλημα.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη διάταξη «πολύ σημαντική» για την προστασία της «δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων» και υπογράμμισε πως «αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών», εκφράζοντας την ελπίδα πως η διάταξη θα βρει την υποστήριξη όλων των κομμάτων. 

Η διάταξη θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη και έως τώρα μόνο το ΠΑΣΟΚ κινείται θετικά για την ψήφισή της.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ

Το σχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή «πατάει» πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικασθεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα εις βάρος της πολιτείας, με την προσθήκη που φέρνει η νέα τροπολογία να είναι η εξής: προστίθεται η περίπτωση η ηγεσία του κόμματος να είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς, δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη, κάτι που αποκλείει τόσο το κόμμα Κασιδιάρη όσο και τη Χρυσή Αυγή, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα μελλοντικά επιχειρήσει να κατέβει στις εκλογές υπό την ηγεσία κάποιου καταδικασθέντος μέλους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης