Ο συμβιβασμός των Βρυξελλών

Με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα καταθέσει και θα αξιολογηθούν, η  κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας

 

Το ναυάγιο που πολλοί φοβούνταν στις Βρυξέλλες τελικά αποφεύχθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε τον έντιμο συμβιβασμό που επεδίωκε με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών της ευρωζώνης.

Εναπόκειται πλέον στην κυβέρνηση και στο πόσο γρήγορα θα καταφέρει να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε προκειμένου να εξασφαλίσει και την αναγκαία ρευστότητα και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συμφωνία, με την οποία επιβεβαιώθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με τον τρόπο που ήθελε.

Παράλληλα, εξασφάλισε, όπως επιθυμούσε και μια πολιτική συμφωνία με ισχυρό μήνυμα, ότι δηλαδή δεν τίθεται και δεν υπάρχει κανένα θέμα Grexit.
Η συνεδρίαση των «8», που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, τελικά διήρκησε τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε περίπου στις 3.30 τα ξημερώματα και συμμετείχαν σε αυτή, εκτός του κ. Τσίπρα και οι:   Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ρέουν Ντάισελμπλουμ, ο προεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γραμματέας του συμβουλίου ο Uwe Corsepius.

Τι κέρδισε η ελληνική πλευρά

Δεν υποχρεούται να υποστεί την λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση, όπως προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο και άρα: δεν θα λάβει μέτρα λιτότητας και περικοπών, δεν θα υλοποιήσει το e-mail  Χαρδούβελη και δεν θα δεχθεί έλεγχο «αλά τρόικα», από τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια, που θα έρχονται στην Αθήνα μόνο για συλλογή στοιχείων. Υπό αυτή την έννοια σταματά οποιαδήποτε διαδικασία προσομοιάζει με την παλιά κατάσταση της τρόικας και των μνημονίων.

Η κυβέρνηση θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της επιλογής των πολιτικών της και δεν θα τίθεται υπό την κρίση και την εποπτεία των κλιμακίων, όπως επιχειρήθηκε να γίνει προ ημερών, με κορυφαίο παράδειγμα το αίτημα των τεχνοκρατών των θεσμών για απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες με πλήρη ευθύνη και θα αξιολογείται επί του αποτελέσματος.
Κέρδισε ακόμη την ευελιξία στη χρηματοδότηση. Οι ηγέτες συμφώνησαν να ανοίξουν η στρόφιγγες της ΕΚΤ σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Τι έδωσε

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει να παρουσιάσει, αλλά και να εφαρμόσει το συντομότερο σειρά μεταρρυθμίσεων, ώστε να πείσει για τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα τους εταίρους και να εμφανίσει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η αξιολόγηση της προσπάθειας θα γίνεται στις Βρυξέλλες σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύτηκε επ’ αυτών.
Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει περιορισμένο χρόνο για να σημειώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η ελληνική οικονομία αντέχει μέχρι τα μέσα Απριλίου. Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην έχουν δημοσιονομικά μέτρα και οριζόντιες περικοπές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ευχάριστες για όλους ή σύμφωνες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τελευταίας κεραίας. Ο σχετικός κατάλογος δεν έχει αποσαφηνιστεί δημοσίως. Στην περίπτωση που δεν πείσουν ή δεν αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές τότε η κυβέρνηση θα είναι πολλαπλά εκτεθειμένη και ευάλωτη σε πιέσεις.
Ανάλογα με την επικοινωνία και το πλάνο δράσης είναι πιθανό να συνεδριάσει την άλλη εβδομάδα εκτάκτως το Εurogroup.

 Η ΕΚΤ θα αναμένει σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για το εάν και πως θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα. Το πρώτο βήμα που συζητήθηκε, εάν πάνε όλα καλά, είναι η καταβολή από τις κεντρικές τράπεζες των κερδών, ύψους 1,9 δις ευρώ από τη διακράτηση παλιών ελληνικών ομολόγων.Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης