Ο Σαμαράς δεν θέλει να φύγει, ο Καραμανλής με διπλό « όχι» δεν έρχεται…

Διπλό «όχι» Καραμανλή επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, που βρίσκει την Αριστερά μπροστά σ’ έναν ιστορικό θρίαμβο και τη Ν.Δ, μετά τη σπορά τρόμου εκ μέρους της, σε φάση «διάλυσης» και ομφαλοσκόπησης.

Ο Βρετανικός «Γκάρντιαν», αποκάλυψε ότι ο θριαμβευτής των εκλογών Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Από τα χείλη, ωστόσο, του πρώην Πρωθυπουργού «κρέμονται» και οι νεοδημοκράτες μετά τη χθεσινή εκλογική εικόνα συντριβής της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ωστόσο, ο τόπος θα πορευτεί χωρίς Καραμανλή το προσεχές διάστημα, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται, είτε για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, είτε για να κατευθύνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., ακόμη και να ηγηθεί της επανένωσης και ανάταξης της κεντροδεξιάς παράταξης. Το επικείμενο επίσημο «όχι» Καραμανλή στον Τσίπρα, θα οδηγήσει κατά τα φαινόμενα, στη λύση Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ η ευρεία ήττα της Ν.Δ. έχει προκαλέσει αναβρασμό στους κόλπους της και άρχισαν οι φωνές εξώθησης του Αντώνη Σαμαρά  σε παραίτηση από την αρχηγία της. Ωστόσο, ο τελευταίος δε φαίνεται να υιοθετεί για τον εαυτό του τη λύση της «συνταξιοδότησης». Φέρεται αποφασισμένος να οδηγήσει τη Ν.Δ. σε συνέδριο για να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της.

Οι αντίθετες φωνές επιζητούν παραίτηση Σαμαρά, και ορισμό μεταβατικού Προέδρου (ακούγεται το όνομα του Ε. Μειμαράκη), με το επιχείρημα ότι μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλισθεί το αδιάβλητο των διαδικασιών του συνεδρίου.

Η Ν.Δ. είναι βέβαιο, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, ότι μπαίνει σε φάση εσωστρέφειας και θα είναι υψηλός ο βαθμός δυσκολίας της αντιμετώπισής της. Αφενός, διότι η  «φθαρμένη» ηγεσία της δε θα μπορέσει να θέσει όρους αναβάθμισης και αναβάπτισης της παράταξης στην κοινωνία και αφετέρου διότι όσοι πλασάρονται ως δελφίνοι έχουν «αναλώσιμο» και μετρίου ειδικού βάρους πρόσημο αποδοχής κι ενώ ο Κώστας Καραμανλής δεν προτίθεται να «κουνήσει το δάκτυλό του».

Ο πρώην Πρωθυπουργός για τα μελλούμενα στη Ν.Δ, δεν πρόκειται να δώσει στίγμα. «Όποιος ανοίξει την πόρτα κι όποιος μπει πρώτος» φέρεται να είπε χθες σε συνομιλητή του, εξαιρώντας τον εαυτό του. Και καθότι κινούμαστε στον αστερισμό του Τσίπρα, η ώρα του Καραμανλή δεν ήλθε (ακόμη)…    

ΥΓ. Το παρών άρθρο εγγράφει τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, δηλαδή πολύ πριν γίνει "ντόρος" με την υποτιθέμενη πρόταση Τσίπρα στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

                                                                                                        Γιώργος Αναστασόπουλος

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης