Ο κ. Τσίπρας καθησυχάζει τον διεθνή παράγοντα με άρθρο του στους FT: Να μην σκοτώσει ο φόβος την Δημοκρατία

Νέο βαρυσήμαντο άρθρο Τσίπρα, αυτή την φορά στους Financial Times, με αποδέκτη την παγκόσμια κοινότητα. Ο κ. Τσίπρα καθησυχάζει γράφοντας ότι "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί την υποχρέωση της Ελλάδας, ως μέλους της Ευρωζώνης, όσον αφορά τη διατήρηση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και δεσμεύεται για τους ποσοτικούς στόχους".

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας γράφει: "Ααποτελεί θεμελιώδες ζήτημα για τη δημοκρατία μια νέα εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίσει από μόνη της πώς θα επιτύχει τους στόχους αυτούς.

«Η λιτότητα δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η δημοκρατία και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας είναι. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί με την ψήφο του, η εφαρμογή του οικονομικού μας προγράμματος δεν θα είναι μια "μονομερής" πράξη, αλλά μια δημοκρατική υποχρέωση» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να μην αφήσουμε τον φόβο να σκοτώσει τη Δημοκρατία. Αν δεν αλλάξουν την Ευρώπη οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, θα την αλλάξουν η Μαρίν Λεπέν και οι ακροδεξιοί της σύμμαχοι»

Πιο κάτω εξηγεί: "Η λιτότητα απέτυχε στην Ελλάδα. Παρέλυσε την οικονομία και άφησε σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού άνεργο. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους δανειστές της χώρας πως θα μειώσει και άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις και θα αυξήσει τους φόρους το 2015. Αλλά οι υποχρεώσεις αυτές δεσμεύουν μόνο την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία, γι' αυτόν τον λόγο, θα χάσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η αποπληρωμή του είναι πολύ δύσκολη. Όσον αφορά τα υπάρχοντα δάνεια, ζητούμε όρους αποπληρωμής που δεν θα προκαλούν ύφεση και δεν θα οδηγήσουν τους πολίτες σε μεγαλύτερη απελπισία και φτώχεια. Δεν ζητούμε νέα δάνεια. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να αυξάνουμε το βουνό του χρέους.

Περιμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εισάγει πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι κάτι που αναμενόταν επί μακρόν. Θα πρέπει να έχει τέτοιο μεγάλο μέγεθος, που να επαρκέσει για τη θεραπεία της Ευρωζώνης και να δώσει νόημα στην φράση "ό,τι χρειαστεί" («whatever it takes») για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει η Ελλάδα".

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης