Ο κ. Λοβέρδος καταθέτει σπουδαία μέτρα ανακούφισης του επιχειρείν - Όχι άδικες συλλήψεις και φυλακίσεις εν μέσω κρίσης

 

Σημαντικά μέτρα ανακούφισης που στηρίζουν το επιχειρείν και διακόπτουν τον ποινικό διωγμό των επιχειρηματιών ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος τονίζοντας ότι θα καταθέσει τις προτάσεις αυτές στην Βουλή προς αυζήτηση και ψήφιση. Μεταξύ άλλων ζητά να σταματήσει η βιομηχανοποιημένη σύλληψη ανθρώπων με το... 20μηνο αυτόφωρο!
Είναι το πρώτο εγχείρημα πολιτικού προσώπου στην υπάρχουσα Βουλή που αντιμετωπίζει την ανεξέλεγκτη πια καταδίωξη των επιχειρηματιών από το πολιτικό σύστημα εν μέσω καταστροφικής κρίσης. Φυλακίζονται άνθρωποι που δεν έχουν παρανομήσει πουθενά, ενώ ετοιμάζονται και νέοι άδικοι και σκληροί νόμοι εις βάρος τους.
Τι προτείνει ο κ. Λοβέρδος:
- Ρητή κατάργηση των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων στην περίπτωση όπου υπάρχει οφειλή του κράτους ή των φορέων του και η οποία δεν συμψηφίζεται, διότι δεν θεσπίστηκε ακόμη η σχετική δυνατότητα. Ως εκ περισσού η υπογράμμιση,  πως αυτό επιβάλλεται ακόμη περισσότερο, όπου έχουν εκδοθεί επι του θέματος της οφειλής του Δημοσίου σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
-Κατάργηση της επιβολής μέτρων οιασδήποτε  μορφής επί ανώνυμης καταγγελίας.
-Κατάργηση του εικοσάμηνου αυτόφωρου για οφειλές προς το Δημόσι
-Ρητή κατάργηση της ποινικής ευθύνης των μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ  Ανώνυμης Εταιρίας για οιοδήποτε αδίκημα οικονομικό που έχει σχέση με τη διαχείριση της ΑΕ (αδικήματα φοροδιαφυγής, μη καταβολής φόρων και εισφοροδιαφυγής ) Επίσης κατάργηση της ποινικής τους ευθύνης ως αντικειμενικής για αδικήματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση περιουσίας της ΑΕ, εκτος αν προκύπτει συγκεκριμένη διαχειριστική πράξη τους. Η ρύθμιση είναι σύμφωνη και με τον νόμο ν. 3016/2002) που ρυθμίζει την ύπαρξη μελών μη εκτελεστικών στα ΔΣ της ΑΕ.
- Περιορισμός της ποινικής ευθύνης των μελών του ΔΣ της ΑΕ(για φορολογικά αδικήματα και αδικήματα εισφοροδιαφυγής) μόνο στα πρόσωπα του Προέδρου(αν είναι εκτελεστικό μέλος) του Διευθύνοντος Συμβούλου και των Εντεταλμένων Συμβούλων
- Κατάργηση αγορανομικής ποινικής ευθύνης και αντικατάσταση της με αυστηρές διοικητικές ποινές εξαιρουμένων των περιπτώσεων βλάβης υγείας.
- Εναλλακτικά ρητός περιορισμός της αγορανομικής ευθύνης σε πρόσωπο ειδικά οριζόμενο και όχι η ισχύουσα επέκταση της σε Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΕ
- Αδίκημα φοροδιαφυγής για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Άρθρο 17 Ν. 2523/1997- Κατάργηση υπολογισμού των προσαυξήσεων στο ποσό που διαμορφώνει την ποινή. Η ποινή αλλά και η φύση της πράξης (πλημμέλημα η κακούργημα) έχει ως αφετηρία υπολογισμού μόνο το οφειλόμενο κεφάλαιο.
- Αδίκημα φοροδιαφυγής για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Άρθρο 17 Ν. 2523/1997- Κατάργηση υπολογισμού των προσαυξήσεων στο ποσό που διαμορφώνει την ποινή. Η ποινή αλλά και η φύση της πράξης (πλημμέλημα η κακούργημα) έχει ως αφετηρία υπολογισμού μόνο το οφειλόμενο κεφάλαιο.
-Τροποποίηση διατάξεων για τη μετατροπή της ποινής (άρθρο 21 παρ. 8 Ν. 2523/1997), ώστε το ποσό της μετατροπής να μην είναι διαφορετικό από τα ισχύοντα γενικά. .Κατάργηση της διάταξης όπου στην υποτροπή δεν υπάρχει δικαίωμα μετατροπής της ποινής.
-ΑΔΙΚΗΜΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Ή ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Φ.Π.Α. και ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ, ΤΕΛΩΝ και ΕΙΣΦΟΡΩΝ – ΑΡΘΡΟ 18 Ν. 2523/1997.Ποινικοποίηση όταν το χρέος είναι ανώτερο των 20.000 Ευρώ αντί των 3000 που ισχύει σήμερα. Ποινή κάθειρξης εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των 150.000 Ευρώ, αντι των 75.000 που ισχύει σήμερα. Κατάργηση της διάταξης όπου στην υποτροπή δεν υπάρχει δικαίωμα μετατροπής της ποινής.
-ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥΣ – ΑΡΘΡΟ 25 Ν. 2523/1997 Το αξιόποινο της πράξεως αν δεν καταβάλλονται τα οφειλόμενα για περισσότερο από δώδεκα (12) μήνες όταν ο υπόχρεος εστω και μία φορά έχει υπαχθεί σε διακανονισμό.
-ΑΔΙΚΗΜΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΑ – ΕΙΚΟΝΙΚΑ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΑΡΘΡΟ 19 Ν. 2523/1997 Στα ποσά για την άσκηση ποινικής δίωξης και για τον χαρακτηρισμό της πράξης υπολογίζεται μόνο το κεφάλαιο και όχι οι προσαυξήσεις. Στην περίπτωση καταβολής του κεφαλαίου ακόμη και σε 24 δόσεις εξαλείφεται το αξιόποινο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης