Ο Κασσελάκης διαφωνεί με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 8 δισ. ευρώ!

Την αντίθεσή του στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους οκτώ δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα προχωρεί κατά περίπτωση σε πρόωρη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών της - κάτι που έχει εκτιμηθεί από τους διεθνείς Οίκους οι οποίοι επάνέφεραν τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, η πρόωρη αποπληρωμή διαμορφώνει ένα καλύτερο προφίλ του δημόσιου χρέους, το οποίο κατά τα άλλα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Χ σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός προχωρά σε αυτήν την κίνηση την ίδια ώρα που η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και καλεί τον πρωθυπουργό να επενδύσει αυτά τα χρήματα στην Υγεία και τη Στέγαση που θα έχουν μεγαλύτερη μακροπρόθεση απόδοση.

Αναλυτικά ο Στ. Κασσελάκης αναφέρει:

"Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή δανείων της χώρας ύψους οκτώ δις ευρώ έως το 2028. Αυτά τα δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού τριμήνου Euribor + 0,5%.

Τα 5 δις ευρώ θα δοθούν από το σκληρό μαξιλάρι της χώρας και τα 3 δις ευρώ από ταμειακά διαθέσιμα.

Για ποιο λόγο την ώρα που η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού (ήδη προχώρησε σε -0,25%) ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωράει σε αυτήν την κίνηση που θα ζημιώσει σίγουρα τη χώρα;

Γιατί αρνείται πεισματικά να επενδύσει στην Υγεία, στη Στέγαση, που έχουν πολύ μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απόδοση από αυτά που αποπληρώνει πρόωρα;"

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης