Οι ΗΠΑ αλλάζουν εντελώς τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο - Πλήρης απομόνωση της αναξιόπιστης Τουρκίας του Ερντογάν

Τον δρόμο για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς με οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογικής αξίας από τις ΗΠΑ, ανοίγει η απόφαση των ΗΠΑ να διακόψει το εμπάργκο όπλων για την Κυπρο, που είχε επιβληθεί στην κυπριακή δημοκρατία το 1987. Πρόκειται για απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα.

Η απόφαση αυτή θα δώσει στις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Φρουράς τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν σταδιακά τον παλαιού τύπου σοβιετικό ή ανατολικοευρωπαϊκό εξοπλισμό. Η ανακοίνωση της απόφασης την Παρασκευή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που ξεκίνησε το 2020, όταν ο πρωην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπεο υπέγραψε τότε τη μερική άρση εξαγωγής όπλων.

Η άρση εμπάργκο όπλων αποφασίστηκε σε ετήσια βάση, άρα η χθεσινή ανακοίνωση αφορά το έτος 2023 και τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Ενδεικτική της σημασίας της απόφασης ήταν η οργίλη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Αγκυρα «καταδικάζει σθεναρά» την απόφαση της Ουάσιγκτον και υποστηρίζει ότι η άρση του εμπάργκο «έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά ( σ.σ. Kυπριακή Δημοκρατία) πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ «να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί».

Στην Άγκυρα, σχολιάζουν ότι οι ΗΠΑ συζητούν την προμήθεια υπερσύγχρονων F-35 στην Ελλάδα, αναβαθμίζουν τα F-16 σε Viper, ενισχύουν την παρουσία τους στην Ελλάδα με τις βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και άλλες περιοχές της Ελλάδας και τώρα με την απόφαση αυτή θα αρχίζουν να ενισχύουν και τη Λευκωσία.

Υπενθυμίζουν ότι η Ουάσιγκτον έχει αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, και το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει εγκρίνει το αίτημα της Αγκυρας για την αγορά F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό κι άλλων 80 F-16 τα οποία διαθέτει ήδη η Τουρκία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης